Suchej únor: Pojďme sušit spolu

156

Co se pití alkoholu týče, Česko i Slovensko patří mezi světovou špičku. Přestože je pití tak trošku našim národním sportem, není čím se chlubit. Přemíra alkoholu škodí zdraví, psychice i společenským vazbám. Kampaň Suchej únor proto šíří osvětu, že nepít, nekouřit a nebrat drogy je prostě normální. A my v eD do toho jdeme taky! Přidáte se v sušení k nám?

Věděli jste, že každý Čech vypije v průměru 143 litrů piva, 20 litrů vína a 7 litrů lihovin ročně? Když se nad touto statistikou člověk zamyslí, nejsou to vůbec pěkná čísla.

Alkohol našemu organismu škodí a dát si od něj na chvíli pauzu rozhodně není od věci. Ideální příležitostí je měsíc, ve kterém v tom nebudete sami – tak co třeba únor?

Suchej únor se stal již tradicí. Každým rokem nabízí šanci okusit měsíční život bez alkoholu a udělat něco pro své zdraví. Kampaň proběhne již podvanácté v Česku a potřetí na Slovensku. Jen loni se do ní zapojilo 900 tisíc lidí. Budete letos patřit mezi ně a vydáte se s námi #suchoucestou?

Smutná fakta o alkoholu:

  • Jen v Česku se za hranicí rizikového pití pohybuje 1 000 000 lidí.
  • 10 % z nás sáhne po lahvi každý den.
  • Na vrub alkoholu jde v Česku 6 % celkové úmrtnosti.
  • Až 11 % lidí zahání úzkost alkoholem.
  • Každému 5. dospělému hrozí vysoké riziko závislosti.

Jak jste na tom s (ne)závislostí na alkoholu vy? Ovládá alkohol vás, nebo vy jej? Zkuste si vyplnit ALKOTEST, možná budete překvapeni.

Benefity měsíce bez alkoholu

Suchý únor je kampaní za „čistokrevný život“. Neznamená jen měsíční detox od alkoholu, ale celkovou očistu spojenou se zdravým životním stylem a chutí udělat pro sebe něco smysluplného a třeba také inspirovat ostatní. Mezi nejčastější benefity, které účastníci kampaně uvedli patří:

  • Pozitivní změny na váze (35 % účastníků)
  • Menší zátěž v rodinném rozpočtu (59 % účastníků)
  • Kvalitnější spánek (58 % účastníků)
  • Méně vykouřených cigaret (44 % účastníků)
  • Čistá hlava (78 % účastníků)
  • Více energie (58 % účastníků)

V eD sušíme spolu

Inspirovat, vzdělávat a držet spolu budeme i u nás v eD. V průběhu února chystáme edukační kampaň v čele s webinářem na téma závislostí:

  • Podíváme se blíže na roli drog v našem životě a seznámíme se s aktuální situací v oblasti drog v České republice.
  • Krátce si představíme nejběžnější drogy a řekneme si více o samotné závislosti na návykových látkách, včetně závislostí nelátkových jako jsou například hazardní hraní nebo závislost na sociálních sítích.
  • Prezentaci zakončíme shrnutím možností, které máme, pokud zjistíme, že máme my nebo někdo blízký problém s užíváním návykových látek.

Termín webináře: pátek 23. února od 11 hodin

Přidejte se k nám na suchou cestu, omezte alespoň na měsíc únor příjem alkoholu a inspirujte i ostatní. Nejen, že uděláte něco pro své zdraví, ale také můžete pomoci někomu ze svého okolí.

Máte vy nebo někdo z vašich blízkých problém? Neváhejte kontaktovat Národní linku pro odvykání  na čísle +420 800 350 000.


Není na suchu, jako na suchu

Že vás v únoru čeká nějaká ta oslava nebo ples a vy tam nechcete sedět lidově řečeno „o vodě“? Nebojte, v dnešní době si můžete dopřát skleničku, i když zrovna nepijete alkohol. Obrovský výběr chutných alternativ nabízí například Rohlik.cz ve své kategorii produktů Nebuďte na suchu ani v únoru ►


 Pomáháme rádi ♡ Projekty, do kterých jsme se v rámci společenské odpovědnosti zapojili najdete na edecko.cz/spolecne-zodpovedne. V minulých měsících jsme realizovali mimo jiné osvětové kampaně Růžový říjen a Movember.