Růžový říjen: Měsíc prevence rakoviny prsu

340

Říjen je měsícem boje proti rakovině prsu. Celý svět si v něm připomíná důležitost samovyšetření a pravidelných prohlídek nezbytných pro včasný záchyt tohoto onemocnění. Dbáte na své zdraví a využíváte všechny způsoby prevence? Saháte si na svá prsa každý měsíc?

Růžový říjen (#pinktober) je věnován osvětě v prevenci rakoviny prsu. My ve skupině eD group jsme se k této osvětě letos rozhodli připojit. Proč? Protože dostatečné povědomí o prevenci může zachránit nejeden život. A každá žena by měla o možnostech prevence vědět maximum.

Každý, kdo se k Růžovému říjnu připojí, pomáhá. Důležitost samovyšetření a pravidelných prohlídek bychom měli připomínat svým ženám, dcerám, sestrám, maminkám i kolegyním. Můžete tím dokonce i zachránit život.

I přes tato alarmující čísla pouze 60 % žen chodí na mamografické kontroly hrazené zdravotní pojišťovnou.

Organizace Loono.cz a Nierakovine.sk pomáhají s osvětou v Česku a na Slovensku. Důležité informace o prevenci rakoviny sdružují na svých stránkách, tvoří školící materiály a pravidelně organizují také webináře či workshopy.

Jak na prevenci?

Zásadní roli v prevenci hraje samovyšetření prsou, pravidelné prohlídky a vyšetření pomocí mamografu či ultrazvuku. Ačkoli riziko rakoviny roste nejvíce po 40. roku, prevence je důležitá u všech žen od 20 let.

  • Samovyšetření prsou je naprostým základem. Každá žena by jej měla provádět pravidelně každý měsíc, a to v období po menstruaci.
  • Pravidelnou prohlídku u gynekologa by žena měla absolvovat minimálně 1x ročně.
  • Mamografické vyšetření je určeno pro ženy po 45. roku života. Vyšetření co 2 roky je hrazeno zdravotní pojišťovnou.
  • Ultrazvukové vyšetření je doporučeno ženám do 45. let každé 2-3 roky.
  • Testy BRCA jsou genetickým vyšetřením vhodným pro všechny s výskytem rakoviny prsu v rodině. Může pomoci odhalit riziko vzniku rakoviny ještě dříve, než se objeví.
  • Důležitou roli v prevenci pak hrají další faktory, jako vyvážená strava, pravidelný pohyb, zdravá váha a vyhýbání se alkoholu a kouření.

Věděli jste, že rakovina prsu není pouze ženská nemoc? V 1 % případů se vyskytuje také u mužů. Ani ti by tak neměli podceňovat důležitost samovyšetření.

Růžový říjen v eD group

Pro měsíc říjen jsme připravili řadu aktivit napříč celou skupinou eD group. Cílem je jednak pomoci s osvětou v prevenci směrem ke všem ženám i mužům kolem nás, ale také přímá edukace i finanční pomoc těm, které prozatím nemají mamografické vyšetření hrazené zdravotní pojišťovnou.

  • Webinář Loono (pátek 13. 10.) – webinář s návodem na samovyšetření prsou a dalšími důležitými informacemi o rakovině prsu
  • Růžový den (úterý 17. 10.) – zapojte se do osvěty s námi a oblečte se do růžové – i taková maličkost se počítá a může pomoci
  • Balíček pro ženy – příspěvek na vyšetření mamografem či ultrazvukem a další drobnosti obdrží každá žena ze skupiny koncem měsíce
  • Soutěž o ceny na skupině beDna – ti z vás, kteří s námi budou sdílet svůj růžový outfit, mohou vyhrát krásné ceny z Loono.cz

Dbejte na své zdraví. Nezapomínejte na prevenci a samovyšetření, může vám to zachránit život. Objednejte se na mamograf či ultrazvuk co nejdříve.