Movember: Kníratý měsíc ve znamení mužského zdraví

246

Poslání na listopad je jasné – nechat si narůst knír! Fousatý doplněk mužských tváří symbolizuje podporu Movemberu. Měsíce, který je věnován osvětě v oblasti mužského zdraví. Hlavními tématy jsou prevence rakoviny prostaty, prevence rakoviny varlat a péče o duševní zdraví.

Moustache (knír) + November (Listopad) = #Movember. Chápete správně, že v listopadu jde prostě o knírky. Tento symbol mužství má za cíl upozornit na oblast mužského zdraví. Celý svět si v něm připomíná důležitost prevence, ve které hraje zásadní roli samovyšetření a pravidelné prohlídky u lékaře.

V eD group plynule navazujeme na Růžový říjen (zaměřený na prevenci rakoviny prsu) a pozornost obracíme k našim kolegům, mužům, tatínkům, bratrům či kamarádům.

Věděli jste, že na celých 30 % případů výskytu nádoru si přijdou partneři navzájem? Nezapomínejte tak pravidelně prohmatat své milované polovičky.

Tři pilíře mužského zdraví:

  • Varlata: Rakovina varlat je nejčastějším typem rakoviny u mladých mužů (mezi 15. a 40. rokem). V případě včasného záchytu se vyléčí až 99 % pacientů. Projevuje se bulkou, zvětšením, otokem či bolestí. Základem prevence je samovyšetření každý měsíc.
  • Prostata: Rakovinou prostaty v ČR onemocní každoročně přibližně 7.900 mužů. Riziko onemocnění stoupá po 50. roce života a nemoc se projevuje potížemi při močení, krví v moči nebo ejakulátu, otoky dolních končetin nebo bolestí zad při výskytu metastáz v páteři. Základem prevence je preventivní prohlídka u lékaře 1x za 2 roky a po dosažení věku 50. let pak 1x ročně preventivní vyšetření u urologa. Riziko rakoviny prostaty lze zjistit také pomocí vyšetření hormonu PSA.
  • Duševní zraví: Součástí celkového zdraví je také zdravá mysl – proto potřebuje stejnou pozornost jako naše tělo. V Česku trpí depresí nebo bipolární poruchou 700 tisíc lidí a pouze 4 % z nich chodí na terapie. Na světě umírá každou minutou 1 muž na následky sebevraždy – počet mužských sebevražd je až 4x vyšší než ženských, často zabíjí stereotyp mužské maskulinity.

Movember v eD group

Pro měsíc listopad jsme opět připravili řadu aktivit napříč celou skupinou. Zaměříme se na prevenci a osvětu v oblasti mužského zdraví, finančně podpoříme vyšetření mužů a zásadní roli bude hrát také edukace.

  • Balíček pro muže (od 6. 11.) – Poukaz na PSA vyšetření* a další drobnosti obdrží každý muž ze skupiny.
  • Kníratý den (úterý 14. 11.) – Zapojte se do osvěty s námi a nahoďte knír! nechte jej narůst, namalujte ho nebo vymyslete něco úplně nového.
  • Soutěž o ceny na skupině beDna – Ti z vás, kteří s námi budou sdílet svůj knír (ať už v pravém mužském provedení nebo v jiné hravé podobě), mohou vyhrát krásné ceny.
  • Webinář Loono na téma mužské zdraví (čtvrtek 23. 11.) – Zaměříme se na prevenci a včasnou diagnostiku rakoviny prostaty, zmíníme prevenci neplodnosti mužů, otevřeme i tabuizovaná témata, jako poruchy erekce či sexuálně přenosná onemocnění, dozvíte se, jaké faktory ovlivňují vznik těchto onemocnění a jak jim účinně předcházet a prozradíme, jak se správně starat o varlata.

*Jak pracovat s obdrženou žádankou na vyšetření PSA?

1. Ve svém balíčku obdrží každý muž předvyplněnou žádanku na vyšetření.
2. Do žádanky je třeba doplnit: číslo pojištěnce, příjmení, jméno, datum narození, e-mail a telefonní číslo.
3. S vyplněnou žádankou můžete navštívit jakékoli odběrové místo Synlab, kde bude odebrán vzorek.
4. Žádanka slouží jako voucher, tedy při vyšetření nebudete nic platit.
5. Výsledek vám dorazí do e-mailu.

Vyšetření hladiny PSA (prostatického specifického antigenu) pomáhá k včasnému zjištění rizika rakoviny prostaty.

Dbejte na své zdraví. Nezapomínejte na prevenci a samovyšetření. Objednejte se na testy PSA či zajděte ke svému lékaři co nejdříve. Nic vás to nestojí, ale může vám to i zachránit život.