Servery mají novou unitu.HP computing nového lídra

169

Ještě větší odbornost, rozvoj služeb i prostor pro růst projektového byznysu. To jsou benefity, které zákazníkům přinese přeskládání kompetencí na nákupním oddělení eD. Tým, který se staral o produkty spadající pod HPE servery a HP computing, se rozdělil na dvě unity. Velí jim zkušení manažeři Jiří Tešnar a Vít Veveričík.

Do listopadu loňského roku unitu specializující se na HP computing a HPE servery čtrnáct let vedl jako byznys unit manažer Jiří Tešnar. Právě v listopadu však došlo k zásadní změně – v eD vznikla nová unita, zaměřená pouze na serverové produkty. „Serverový svět je od transakčního computing byznysu odlišný. Projektový byznys je proces na delší období, je více vztahový, a hlavně je v něm velká příležitost pro růst. Tomu chceme jít naproti. Aby se to povedlo, potřebovali jsme změnit byznys model,” vysvětlil Jiří Tešnar pozadí změn.

Tým, jemuž donedávna velel a jenž čtrnáct let v řadě získával titul pro největšího distributora HP v České republice, se tak rozdělil na dva. Jirka se postavil do čela nově vzniklé unity serverů a storage. Aktuálně má na starost značku HPE a Fujitsu. „Výhledově chceme přidávat další značky, z toho dvě se již nyní rýsují,” prozradil lídr týmu, pod kterého spadají stovky položek serverů, storage a na ně navázaných komponentů a souvisejících servisních služeb.

Druhou část původního týmu a dohled nad několika tisíci produkty převzal Vít Veveričík. Produktový manažer, který má se značkou HP sedmileté zkušenosti a kterého zaměstnanci HP již dva roky v řadě označili jako nejpřínosnějšího zástupce v distribuci.

„Po vyčlenění serverů se naše unita zaměří jen na computingovou část HP a značku Poly. Tu v roce 2023 HP koupilo a nabízí headsety, IP telefony a videokonferenční zařízení. Za celou tuto skupinu produktů jsem převzal odpovědnost jako byznys unit manažer, zároveň mi ale zůstala role produktového manažera pro část HP consumer,” dovysvětlil Vít Veveričík s tím, že jedním z jeho největších cílů bude získat s týmem po patnácté cenný titul distributora roku. „Není to samozřejmost, stojí za tím hromada práce. Je dobré si uvědomit, že HP je sice světová značka, ale mnohem důležitější jsou lidé, kteří za ní stojí. Vzájemný vztah je to nejdůležitější, co nás s HP spojuje,“ dodal.

Jak oba dodávají, i po přerozdělení kompetencí platí, že za tiskárny značky HP Inc. a příslušenství k nim je nadále zodpovědný byznys unit manažer Milan Tajčman.


Rozdělení unity zefektivnilo práci s kategoriemi produktů, shodují se manažeři Jiří Tešnar a Vít Veveričík

Mění se přerozdělením kompetencí na nákupním oddělení eD něco pro zákazníky? Jak velké jsou jednotlivé týmy? Jaká je nyní agenda manažerů Jiřího Tešnara a Víta Veveričíka? A kam směřuje distribuční trh? Na to jsme se zeptali ve společném rozhovoru.

Popište nám blíže svou pozici. Co se pro vás přerozdělením změnilo?

VV: Nově mám na starost vedení unity HPC (HP computing), ale nechal jsem si k ní i produkťačinu na consumer část portfolia HP. O tu jsem přijít nechtěl, jako produktový manažer jsem totiž v mnohem větším kontaktu s trhem i zákazníky. A to je pro mě nejdůležitější – být s partnery v kontaktu, vyslechnout si jejich potřeby a maximálně přizpůsobit procesy v jejich spokojenost.

„Servery jsou více o projektovém byznysu.“

JT: U mě se mění zejména poměr projektového byznysu, kterého mám nyní více. Projektový byznys je časově náročnější, je více o vztazích, informacích a využití obchodních příležitostí, nepřijde sám od sebe, musí se mu jít více naproti – proto teď podstatně větší část pracovní doby trávím na cestách. Každopádně procesy, které řeším, jsou podobné, jako jsem řešil dříve. Ale časově je celý proces od poptávky do finální realizace mnohem delší.

Představte prosím svůj tým…

VV: V HP týmu mám osm skvělých kolegů. Produktový manažer Martin Jozefák, který je jedním z nejzkušenějších lidí v oblasti HPC na trhu, tvoří perfektní tandem s Luďkem Zimmerem. Portfolio Poly má na starosti Vojta Kostka, z nějž se stává odborník na videokonferenční zařízení a headsety. Markéta Gibiecová je specialistka na carepacky HP a díky datovému analytikovi Martinovi Kuželovi hladce fungují všechny procesy claimingu a reportingu. Nově tým posílila o bohaté obchodní zkušenosti Petra Vejčík na pozici Business Development Manager. Na Slovensku naši partu dotváří zkušený produkťák Karol Ďuriš a zapomenout nesmíme na nadějného studenta Mária Tomicu. Mám štěstí, že můžu být součástí HP týmu a jsem na to patřičně pyšný.

JT: Do nové unity serverů a storage přešlo šest kolegů z mého původního HP týmu. Nově se k nám přidal zkušený produkťák pro značku Fujitsu Milan Bezstarosti. Práci v HPE týmu máme ale rozdělenou ne dle produktů, ale podle procesů. HPE Presale péči má na starost Richard Mertiňák. Veškerou administrativní činnost s kvotacemi řeší Lukáš Klvač. Zalistování produktů, skladový a objednávkový management má pod palcem David Urban. Martin Šavara se zase fokusuje na projektové dealy a řeší s klienty konkrétní nabídky. Na konfigurátor iQuote a FlexOffers je specialista Martin Sýkora. No a Markétu Gibiecovou a Martina Kužela sdílíme s Víťou – Markéta řeší veškerou agendu spojenou s TechCare, tedy se službami známými spíše pod názvem carepacky. A Martin zase zastřešuje reportování a claiming. Pokud se kategorii serverů a storage bude dařit tak, jak předpokládáme, plánujeme do budoucna i další rozšíření týmu.

Mění se něco pro naše zákazníky?

VV: Našim partnerům to přinese jen výhody. A to v podobě většího focusu na značku, tím pádem lepší znalost problematiky, lepší nastavení skladby skladu a prostor na vylepšování procesů a služeb, které nabízíme a chceme rozvíjet.

JT: Dotkne se to spíše projektového byznysu, a to v pozitivním slova smyslu. Partneři budou dostávat nabídky rychleji a lépe. Na serverech jsme upravili fungování týmu tak, aby více vyhovovalo tomuto typu byznysu. Každý nyní řeší jinou část nabídky – jeden konfiguraci, druhý nacenění a tak dále. Vždy je proto jasné, kdo má jakou kompetenci a na čem má kdo pracovat, což je z procesního hlediska efektivnější. Zároveň projektovému byznysu přizpůsobujeme i eD SHOP. Příkladem je možnost zobrazení speciální projektové ceny pro konkrétního partnera a konkrétní produkt přímo na webu. To již umíme u jiných produktů a brzy se tato vychytávka na e-shopu objeví i u serverů. Cílem eDéčka je samozřejmě to, abychom našim zákazníkům pomohli uspět ve výběrovém řízení.

V IT distribuci jste řadu let. Jak se za tu dobu trh změnil?

JT: Se servery pracuji od roku 2010 a je znatelné, že trh se konsoliduje. Větší partneři dělají akvizice, aby si zajistili růst. Počet aktivních resellerů tak určitě neroste, spíše naopak. Zároveň přibývá administrativy, jak distributorům, tak resellerům. Ti určitě cítí, že procesy, a to nejen pro získání speciální ceny od výrobce, jsou dnes mnohem náročnější. My se ale snažíme jim s administrativou pomoci, nebo ji dokonce i převzít téměř kompletně na sebe.

V dodavatelském řetězcí nám všem jde o stejný cíl.“

VV: Je to tak, poslední dobou můžeme sledovat spojování firem v nadnárodní korporace, čímž se ale trochu vzdalují lokálnímu trhu a flexibilitě, kterou lokální distributor nabízí. Co je dále znatelné je hybridní práce z domu či kanceláře. Tomu se i přizpůsobují produkty – například právě značka Poly, která je nyní součástí portfolia HP. Její nabídka se vyloženě soustředí na videokonference, headsety a další výbavu pro hybridní práci.

Na trh působí řada externích faktorů jako inflace, války, následky pandemie a další. Jak ovlivňují vaši práci?

JT: Vliv mají všechny faktory – například covid nás ovlivnil co se týče dodávek. Paradoxně nám ale v HPE pomohl, protože jsme měli zásobený sklad, na rozdíl třeba od VAD distribuce, která sklady nedrží. Nyní očekáváme, že se možná budou dodávky znovu prodlužovat kvůli konfliktu v Rudém moři – důvodem je napadání obchodních lodí jemenskými povstalci. Některé společnosti proto raději obeplouvají celou Afriku přes mys Dobré naděje, což ovšem zabere výrazně delší čas a prodražuje i cenu dopravy, která se projeví i v cenách zboží.

VV: Všechny zmíněné faktory obecně společnosti neprospívají a na obchodu to lze sledovat. My se ale snažíme každou překážku proměnit v příležitost. Vztahy to podle mého názoru spíše zlepšuje – všichni máme totiž stejný cíl. A pokud se v řetězci nedaří jednomu, nedaří se nikomu. Jeden bez druhého nemůže úplně dobře fungovat.

Čekají nás v blízké době nějaké produktové novinky? Na co se těšíte?

VV: HP představuje produktové novinky několikrát ročně. Co dle mého názoru stojí za vyzdvihnutí je nový přenosný All-in-One HP ENVY Move. Je to unikátní řešení od HP. Velkou příležitost pak vidím obecně ve službách, ať už se jedná o DaaS (device as a service) nebo vzdálený pronájem výpočetního výkonu.

JT: Naši unitu čeká řada produktových novinek napříč kategoriemi, do kterých bude implementována umělá inteligence (AI) a strojové učení. Je třeba si ale uvědomit, že za AI a jejími daty stojí hardwarově právě servery. A HPE patří mezi největší světové výrobce superpočítačů. I proto jde o perspektivní kategorii, u níž očekávám silný rozvoj.


Vít Veveričík, byznys unit manažer pro HP computing

Před sedmi lety nastoupil při studiích do eD na pozici asistenta nákupu. A přestože původně věřil, že cestou vystudovaného oboru účetnictví a daně se bude ubírat i jeho budoucí kariéra, vody IT již neopustil. Naopak v něm navyšoval svou odbornost, posiloval kompetence a budoval vztahy.

Z role asistenta přesedlal na pozici produktového manažera. Následně dostal na starost celé portfolio HP consumer – tam dle svých slov nasbíral asi nejvíce zkušeností. Stejně to vnímají i lidé přímo z HP, kteří jej ocenili jako nejpřínosnějšího člověka z české IT distribuce.

Od 1. listopadu 2023 je manažerem skupiny HP computing – spadá pod něj kompletní nabídka počítačů HP a příslušenství k nim, včetně značky Poly. O portfolio pečuje společně s osmičlenným týmem a spolupráci, jak s kolegy, tak s lidmi z HP, si nemůže vynachválit. Vztahy jsou totiž to, čeho si ve své práci nejvíce cení.

V kanceláři, ale i v osobním životě je Víťa urpuťák – když se pro něco rozhodne, jde za cílem hlava nehlava. Krom toho je upřímný a dělá vše tak, aby vždy dodržel to, co řekl. Volný čas tráví nejraději s rodinou, přáteli nebo sportem. V nejbližší době by se rád vrátil zpátky do sedla své motorky, kterou v posledních letech spíše upozaďoval.


Jiří Tešnar, byznys unit manažer pro servery a storage

V eDéčku patří mezi nejzkušenější manažery IT distribuce. Byť studoval strojní a elektrotechnickou fakultu, nadchl jej svět IT. V roce 1996 do něj vstoupil. A zůstal. HP dostal na starost v roce 2007. V době, kdy ještě HP computing a HPE servery patřily pod jednu firmu. O tři roky později už vedl celou unitu jako byznys unit manažer. A právě tehdy nastala éra, kdy eD začalo sbírat tituly pro největšího distributora HP.

Se servery a projektovým byznysem má více než 15leté zkušenosti. Byl tak ideálním kandidátem na vedení nově vzniklé unity serverů a storage na nákupu eD. Práci se servery vnímá jako týmovou hru s vysokou přidanou hodnotou, získat a zrealizovat daný projekt vždy závisí na dobré práci všech. Na svém týmu oceňuje odbornost a dlouhodobé zkušenosti, které jsou podle něj pro projektový byznys klíčové. Jako lídr má zásadu: Chválit v kolektivu a vytýkat v soukromí.

Dle svých slov je rodinný typ. Mimo kancelář si rád čistí hlavu pohybem. Na procházky se psem vychází za každého počasí. A když se mu nechce, oříšek Koki jej stejně přemluví. Relaxuje prací kolem domu a zahrady nebo sportem v přírodě. V létě na kole, v zimě na běžkách. Čím méně lidí při tom potká, tím je spokojenější. Jeho srdcovou záležitostí je celorepublikový horský závod Bike Čeladná. Předloni jej ve své kategorii vyhrál, vloni byl druhý. V roce 2023 si odvezl vítězství také ze závodu horských kol Panorama Bike Bílá a ze závodů Šilheřovický šlaušek a Májový Bobr ve svých kategoriích.


Další novinky z eDéčka: