Máme automatizováno, na řadě je robotizace, říká šéf logistiky

344

Logistické centrum eD má za sebou největší inovaci ve své historii. Sklad má nové automatizované a vychystávací řešení, které ovlivnilo procesy od příjmu po expedici. Celá implementace zabrala 14 měsíců a odehrála se za plného chodu skladu, aniž by negativně ovlivnila doručování zásilek zákazníkům. „Klobouk dolů před mými kolegy,“ říká s hrdostí ředitel logistiky Bohuslav Kaněra, který měl inovaci za desítky milionů korun na starost.

Plány se daly do pohybu na přelomu let 2020 a 2021. Na počátku byly analýzy. Následovalo výběrové řízení, výběr firmy a technologie, která se dokázala adaptovat na prostory skladu eD. Poté přišly na řadu měsíce implementace.

Dnes se nové technologii v eDéčku neřekne jinak než VertiFlex, podle firmy, která ji dodala. Ta při budování automatizovaného skladu spolupracovala se společností LogTech. Společně tak propojily své dlouholeté zkušenosti z oblasti automatizace, vertikálních skladovacích systémů a dopravníkových řešení. „Nasazení technologie zvládly za plného chodu skladu. Předvedly inovativní přístup a s rozjezdem nám pomohly,“ děkuje Bohuslav Kaněra.

„Technologie ví o zboží vše.“

Od prvotních plánů až po realizaci stál v čele milionové investice ředitel logistiky eD Bohuslav Kaněra

VertiFlex zautomatizoval zaskladňování a vyskladňování malých a středních produktů. Momentálně jich je v novém systému až sedmnáct tisíc typů, což je zhruba 60 procent skladovaného zboží. Produkty zná dokonale – má je nafocené, ví kolik váží, jaké rozměry mají krabice. Jeho srdcem je systém VeriNode Ai – speciální řídicí software pro automatickou logistiku s technologií umělé inteligence.

Obsluha VertiFlexu je velmi intuitivní a logistické procesy jsou díky němu efektivnější. „Zautomatizované vertikální skladování nám umožňuje mít na stejné ploše více zboží, než jsme měli dříve. Skladníci tak nachodí méně kilometrů za den. Vyskladnění je až třikrát rychlejší a s dalšími úpravami nás technologie dokáže dostat do ještě vyšší rychlosti,“ vyčísluje šéf skladu.

Sehraný tým změnil taktiku na jedničku

Sklad, kterému Bohuslav Kaněra již patnáct let velí, stabilně plní 99,9 procent sledovaných kvalitativních ukazatelů a do 24 hodin doručuje 97 procent objednávek napříč Českem, Slovenskem i Polskem.

„Změnili jsme všechny logistické procesy.“

Nadstandardní kvalitu jeho týmu posvětilo i ocenění v prestižní anketě Context ChannelWatch v kategorii logistika. Uděluje ji analytická agentura Context a reselleři z celého světa v ní vybírají nejlepší distributory.

„Náš sklad fungoval vždy jako výborně vyladěný stroj. Automatizace je však v dnešní době klíčová pro podniky, které chtějí své tempo udržet. Zvyšujeme počet skladovaných produktů i hodnotu skladu, a zároveň si chceme nadstandardní kvalitu zachovat,“ vysvětluje pozadí inovací ředitel logistiky.

Logistiku vnímá jako týmový sport. Stejně jako na hřišti tak i ve skladu si manšaft předává pomyslný míč, který dopravuje do brány – do rukou zákazníka. A i když je tým velký, každý hráč je důležitý, každý má svou přednost. Společně rozhodují o úspěchu.

„Přesnost je odrazem naší týmové hry.“

„Nyní jsme jim od základů změnili taktiku i podmínky na hřišti. Upravili jsme v podstatě veškeré logistické procesy, vyklidili zhruba třetinu skladu a oživili novou technologii. Ne postupnými malými kroky, ale jedním velkým. A to vše tým logistiky dokázal na jedničku, za plného chodu,“ nešetří chválou Bohuslav Kaněra.

Vybraní členové týmu logistiky v prostorách nové linky s technologií Vertiflex (zleva): Ivo Bialek, Bohuslav Kaněra, Aleš Kohutek, Daniel Hrbáč, Miloslav Stuchlík, Jan Turoň

Nové technologie se podle něj úspěšně implementovaly právě proto, že sklad je v dobré kondici. A také díky výborné spolupráci všech oddělení napříč logistikou, ale i s obchodem a nákupem eD nebo s některými zákazníky.

Jak dodává úspěšnou proměnou prošel i veškerý software, za což vděčí sesterské firmě E LINKX a děkuje za její spoluúčast na celém projektu: „Zajistili propojení veškerého softwaru používaného v naší logistice. Spolupráce však nekončí, zavádění nové technologie a úpravy procesů nás dál inspirovaly. Například k vylepšení WMS systému pro logistiku, což je informační systém pro řízení skladu, který umožňuje plnou automatizaci skladovacích procesů od objednání zboží až po jeho expedici.“

Z automatizace se zrodí další inovace

Nasazení VertiFlexu tak otevřelo dveře budoucím inovacím. Jednak těm softwarovým, ale i dalším skladovým procesům. Výhledově půjde podle něj zrychlit například příjem zboží od dodavatelů.

„Je to modernizace, která nás žene do dalších modernizací. Třeba do robotizace. Další inovace tak musíme řešit obratem, ale to je v konečném důsledku dobře,“ vysvětluje s tím, že inspiraci čerpá z farmaceutického průmyslu. Z oboru, ve kterém dříve pracoval a který je díky mnohem vyšším maržím v inovacích logistických procesů lídrem na trhu.

V následujících třech letech chce eD investovat do modernizace a transformace skladu další desítky milionů korun. V roce 2024 musí sklad podle ředitele logistiky novou technologii vstřebat a dále rozvíjet systém, procesy i software, opět za plného chodu. Poté může přijít na řadu další krok. „Máme za sebou digitalizaci a pokračujeme v další automatizaci, příští rok se připravíme na robotizaci, po ní bude následovat implementace umělé inteligence,“ předeslal Bohuslav Kaněra s tím, že eD chce poskytovat svým partnerům i v dalších letech špičkovou logistiku ze zázemí jednoho z nejinovativnějších skladů na středoevropském distribučním trhu.

Za úspěšné nasazení nové technologie děkuje Bohuslav Kaněra nejen všem kolegům ze skladu, ale také ostatním oddělením v eD a spolupracujícím firmám.