Lucie Adámková: Platformy Dáša a Sáša nemají konkurenci

315

Software a hardware jako služba se usadil na našem trhu. Díky projektům Dáša a Sáša je nabízí stovky resellerů. Stará se o ně produktová manažerka Lucie Adámková.

S úsměvem, maximální péčí a neutuchající chutí posouvat obě služby dál. S resellery je v denním kontaktu – školí, naslouchá a pomáhá, aby co nejvíce využili potenciál platforem a aby byl pro ně prodej co nejsnazší.


Jak eD pomáhá resellerům s pronájmem IT?

Dostávají podpůrné materiály, dělám školení i osobní meetingy, denně si s nimi píšu i volám. Partneři ví, že jsem pro ně neustále na telefonu. A nově je zvu i na společné snídaně s Dášou, kde jim ukazuji, jak platforma funguje a proč je skvělá. Výborně mi to funguje – partneři se zájmem poslouchají a doptávají se. Zároveň jim předávám argumenty, které mohou použít při komunikaci s koncovými zákazníky. Já díky setkáním zase vím, co trápí je a přicházím na další možnosti, jak jim pomoci. Dostávají tak vše, co potřebují k úspěchu. Chceme, aby pro ně byl prodej a jednání se zákazníky co nejjednodušší.

Službu Sáša máš na starosti od dubna 2021. Jak se za tu dobu proměnila?

Když jsem za ní dostala zodpovědnost, měla jednotky klientů. Musela jsem se rychle naučit všechny procesy od začátku a také ji upravit, například z hlediska marketingu. Přiznávám, že to pro mě tehdy nebylo jednoduché, domů jsem chodívala s brekem a pochybovala o sobě. Pak přišla zpětná vazba – všichni byli se Sášou spokojeni. Poté už to šlo snadno a dnes je Sáša na skvělých číslech, má 650 partnerů. Beru ji jako své mimčo.

IT Sáša: Pronájem softwaru ✓ Přináší resellerům kompletní a jednoduchou správu zákazníků, jejich licencí a obnovy. ✓ Prodejce má k dispozici zdarma platformu pro správu a prodej licencí. ✓ Vyšší marže oproti prodeji krabicových verzí softwaru. ✓ Značky v nabídce: AWA, Google Cloud, Microsoft. (itsasa.cz)

Tak jsi v dubnu 2023 dostala na starost druhé, Dášu?

Ano, protože to první už mi odrostlo. Se Sášou jsem získala spoustu zkušeností, díky tomu přesně vím, jak chci Dášu uchopit. Potenciál na trhu je velký a s námi klienti zařadí nový způsob prodeje do nabídky opravdu jednoduše.

Proč má pronájem IT takový potenciál?

Vývoj v IT je velmi rychlý a nedává smysl kupovat zařízení na stálo. Nové vybavení stojí spoustu peněz a za dva tři roky bývá pomalu na vyhození, těžko se mu hledá kupec nebo se prodá hodně pod cenou. Když ale člověk zvolí pronájem, dostane nové zařízení, poté si nové pronajme znovu. Nemusí tak do IT opakovaně investovat a řešit, co s tím starým. Společně s dodavateli navíc ceny v Dáši nastavujeme tak, aby byly opravdu atraktivní.

V čem vidíš největší výhody Dáši a Sáši?

Mají skvělé platformy, které na trhu nemají konkurenci. Zákazníci se v nich zorientují během chvilky, jsou opravdu jednoduché. Mnozí reselleři přiznávají, že právě kvůli tomu k nám přecházejí od konkurence. Platformy fungují v podstatě jako e-shop – stačí naklikat produkty a v případě Sáši jsou za dvě minuty na účtu koncového zákazníka. Každý si navíc platformu přizpůsobí, dá si do ní název firmy i své logo.

IT Dáša: Pronájem IT vybavení ✓ Zahrnuje nákupy za zvýhodněné ceny, správu zařízení, pojištění a servis. ✓ Přístup do unikátní platformy, ve které má prodejce své logo, přístupy a klienty. ✓ Prodejce si sám zvolí, které produkty bude prodávat a s jakou marží. ✓ Zařízení v nabídce: počítače, notebooky, monitory, tiskárny, tablety, konferenční zařízení, projektory a další produkty značek Acer, Brother, Canon, Epson, HP, Lenovo, Lynx, Samsung a dalších. (itdasa.cz)

Každá služba má svou platformu?

Ano. Sáša má jednu, která je primárně pro partnera. Ten do ní může dát přístup svým zákazníkům, kteří si pak objednávky řeší sami za ceny nastavené partnerem. Dáša má platformy dvě – jednu pro naše partnery, druhou pro koncové zákazníky. Ti si mohou do platformy přidat i zařízení, která si nepronajímají přes Dášu. Přehledně pak mohou vše spravovat nebo i navazovat servis – požadavek na něj přijde přímo partnerovi. Reselleři se tak teoreticky nemusí o pronájem ani starat, stačí jim procházet reporty. Do budoucna chceme platformy sjednotit, aby byla jedna pro obě služby, což přinese další zjednodušení.

Chystáš v blízké době i další novinky?

Sáša je výborně rozjetá. Zpětná vazba mi ukazuje, že už ji všichni znají. Více energie teď proto vložíme do Dáši. Zároveň se soustředíme na to, aby v Dáši zákazníci našli co nejpestřejší škálu značek i typů produktů. Nově pronajímáme například zařízení Apple.

Jak se daří učit český a slovenský trh pronajímat hardware?

Pronájem hardwaru je u nás stále v plenkách, ale je to lepší než pár let zpět. Je zvláštní, že na našem trhu je zažitý pronájem tiskáren, ale u dalších produktů jsou Češi a Slováci zdrženlivější. Je tady spousta firem, které jsou na trhu dvacet třicet let a jsou zvyklé na tradiční způsob prodeje, ve kterém nechtějí dělat změny. Avšak na západě už jde do pronájmu téměř vše, a zároveň mladá generace zákazníků začíná pronájem čím dál tím více vyhledávat. Změna myšlení je tak opravdu potřeba. Věřím, že to naši partneři zvládnou – dáváme jim k tomu tu nejlepší podporu.


Lucie Adámková, produktová manažerka, vedoucí projektu Dáša a Sáša

Od malička ji zajímalo IT. První počítač si sama sestavila v osmi letech. Když o několik let později jako brigádnice sestavovala v ostravské pobočce eD počítače Lynx, prostředí IT distribuce ji zaujalo a přála si jednou v eD pracovat. To se jí splnilo v dubnu 2021. Nastoupila na pozici produktové manažerky pro Microsoft a dostala na starost i pronájem softwaru Sáša, který na trhu úspěšně etablovala. V dubnu 2023 převzala zodpovědnost také za pronájem hardwaru Dáša.

Dnes už ve volném čase počítače nesestavuje. Namísto toho chodí do přírody, na hory a na kolo. Ráda si také zahraje na konzoli. Její srdcovka je česká kultovka Mafia. Když vyšla poslední verze, vzala si dovolenou, aby měla čas hrát.

Zaujaly vás služby Dáša a Sáša? Lucie vám k nim poskytne veškeré informace (ladamkova@edsystem.cz, +420 724 222 027)