eD je díky sportu vidět, oceňuje partnerství s laufaři Hynek Tyl

234

Úspěšná a oboustranně prospěšná. Tak hodnotí hlavní akcionář technologické skupiny eD group a vášnivý laufař Hynek Tyl druhou sezonu partnerství eD system a Silvini teamu. V letošní sérii Ski Classics se sám účastnil několika závodů, připojil se i k servisnímu týmu a navíc pokořil svůj osobní rekord. V rozhovoru zhodnotil výkony týmu a přiblížil plány příprav na další sezonu.


Hynku, jak hodnotíš letošní ukončenou sezonu?

Velmi dobře. Celkové umístění splnilo cíle a navíc se nám rozrostla základna závodníků. Nejúspěšnějším závodem byl ten domácí – Jizerská 50. Nejnáročnější tratí byla prokazatelně ta poslední v Norsku na 70 kilometrů, kde bylo tak velké převýšení jako ještě v žádném jiném závodě. Pochválil bych tým, všichni se i přes obtíže snažili dát do závodění všechno.

„Letošních 8 odjetých závodů je můj rekord.“

Jak bys přiblížil spolupráci eD system s týmem?

Partnerství je pro eD system přínosem a hodnotím jej velmi dobře. Firma je dlouhodobě spjata s běžeckým lyžováním a jde o oboustranně prospěšnou spolupráci. Značka eD system je díky sportu vidět a profesionální tým dostal silného partnera, který mu umožňuje dlouhodobě plánovat.

Jaká byla sezona pro tebe? Přidal ses k týmu?

Letos jsem si udělal osobní rekord, odjel jsem osm z celkových čtrnácti závodů. Je to pro mě nejvíce odjetých závodů v historii, ale zároveň moje maximum. Jsou to dlouhé závody a ono člověku týden trvá, než proběhne rekonvalescence. Na pár závodech jsem také pomáhal servisnímu týmu občerstvovat závodníky.

A jak se ti závodilo?

Výborně. Měl jsem sice párkrát smůlu, která mě v minulosti vůbec nepotkávala, například ve Vasově běhu to byla dvakrát zlomená hůl a vytržené poutko. Ale i přes ztrátu 20 minut jsem to dokázal odjet naplno.

„Spousta lidí z týmu mi je příkladem.“

Máš v týmu své vzory?

V týmu je spousta lidí, kteří mi jdou příkladem. Třeba Vašek Sedláček, který i přes náročnou práci záchranáře závodí na profesionální úrovni, stejně tak Karolína Grohová, která kromě závodů a výuky ve škole dokáže ještě zdolat osmitisícovku.

Máš v plánu se v létě připravovat na další sezonu?

Samozřejmě, letos už vím mnohem lépe, na co bych se měl zaměřit. Hodlám tak přípravu začít o něco dříve, už od srpna budu trénovat na kolečkových lyžích a minimálně třikrát bych chtěl s týmem absolvovat soustředění, protože mi to dává daleko větší motivaci. Cílem je se v další sezoně zase alespoň o pět procent zlepšit, abych měl každý rok stejný progres.

Co bys týmu popřál na příští sezonu?

Aby nám lyže jely ještě lépe než letos. A především, abychom byli všichni zdraví a mohli závodit celou sezonu s plným nasazením.