Radek Hadraba: Budoucnost patří hybridní kanceláři

216

Firmu založenou před 40 lety jako by už samo místo vzniku předurčovalo k úspěchu na poli IT. Logitech se v roce 1981 totiž zrodil ve švýcarském městečku Apples. Společnost založená na farmě si ostatně záhy po svém zrodu získala také pozornost Steva Jobse. Ne snad proto, že by jednu z největších osobností počítačového světa natolik fascinovala zmíněná podobnost v názvosloví. Mnohem víc jej zaujal první výrobek Logitechu – P4 mouse.

Zatímco Jobs první myš připojil k počítači Apple Lisa v roce 1983, třítlačítková kopulovitá myška P4 vyběhla ze stodoly švýcarského statku do světa IT nadšenců už o rok dříve. Trojice zakladatelů Pierluigi Zappacosta, Daniel Borel a Giacomo Marini si tak připsala působivé entrée. Jejich firma si přitom původně kladla za cíl poskytovat svým klientům softwarové poradenství. Po brzkém podpisu Logitechu na prvním hardwaru a expanzi do ráje všech inovátorů a snílků v Sillicon Valley ale bylo jasné, že ji čeká mnohem pestřejší budoucnost.

Za 40 let existence se jako poctivý švýcarský nůž stal Logitech všeumělem v IT odvětví a dnes platí za jednoho z největších výrobců počítačového příslušenství na světě.

Jeho logo je vryto do klávesnic, myší, herních ovladačů, webových kamer, reproduktorů, sluchátek a dalších zařízení. „Poskytujeme periferie pro osobní počítače, Macy, tablety a další výpočetní stroje,“ představuje značku regionální zástupce firmy Radek Hadraba. „Jednou z produktových kategorií byly i webkamery. Ta se v Logitechu rozvinula až do samostatné divize videokonferencí,“ přiblížil vznik oddělení, jež spadá pod jeho křídla.

Videokonference zažily dvojitý boom

Jmenovaný muž spojil s Logitechem dosud dvě období svého pracovního života. Poprvé zde působil mezi lety 2008 až 2010, podruhé, po osmiletém „odskočení“ k Intelu, nastoupil do švýcarské společnosti v roce 2018. Ta před třemi lety v Radku Hadrabovi opětovně získala člověka s celoživotní vášní pro IT. „Vyrostl jsem sice v době, kdy vrcholem pokroku byl počítač Commodore 64, ale hry a výpočetní technika mě zajímaly od dětství a podle toho jsem si následně vybíral i školy,“ vzpomíná.

Když k dobrému podhoubí ze školních let posléze přidal i mnohaleté zkušenosti s prací pro významné IT společnosti, neměla firma v roce 2018 důvod váhat nad tím, zda právě jemu svěřit odpovědnost za nově vznikající divizi Logitech for Business (Enterprise), zaměřující se na videokonferenční produkty pro střední a velké podniky.

Dnes je Radek Hadraba ve zmíněné divizi odpovědný za český, slovenský, maďarský a adriatický region. Na pozici Video Collaboration Lead byl u toho, když videokonference zaznamenaly první velký boom.

Ten nastal po roce 2018 s rozvojem dnes velmi populárních platforem, jako jsou Zoom, Microsoft Teams nebo Google Meet. Druhou vlnu zvýšeného zájmu o videokonference poté přinesla změna pracovního prostředí s ohledem na pandemickou situaci. Hybridní fungování kanceláří se tak stalo běžným pro řadu firem.

Hybridní kancelář mixuje práci z domu i z firmy

Pandemie vrcholovým manažerům po celém světě velmi direktivním způsobem ukázala, že zaměstnanci dokážou efektivně fungovadot i ze svých domácích kanceláří. „Pravda je, že v době před pandemií nebylo zase tolik firem, které by home office ve větší míře umožňovaly. To se s rokem 2020 zásadně změnilo,“ potvrzuje manažer.

Logitech na tyto trendy rychle zareagoval a v posledních letech hlásí v segmentu produktů k videokonferencím násobné obraty. Nic na tom nemění ani fakt, že některé zaměstnance už to v poslední době zase táhne zpět do kanceláří. „Je to logické, po delším období zjistíte, že vám doma běhají děti nebo štěká pes, a klid kanceláře vás opět láká,“ vysvětluje Radek Hadraba.

„Odstraňujeme bariéry, které při schůzkách na dálku mohou vznikat.“

Budoucnost vidí v takzvaných hybridních kancelářích. „Zaměstnanci budou částečně pracovat z domu a v domluvený čas docházet do kanceláře, ale v trochu pozměněném smyslu slova. Na klasickém meetingu už se nejspíše nesejdou všichni účastníci fyzicky, část z nich se připojí na dálku. A právě v tom pomohou meetingové zasedací místnosti vybavené kvalitním videokonferenčním systémem,“ líčí zástupce společnosti.

Takovou místnost už dokáže Logitech vybavit řadou vychytávek. Chybět by v ní neměl například všestranný videokonferenční systém Rally Bar, plánovací panel Tap Scheduler nebo Scribe kamera, která za pomoci umělé inteligence umí mimo jiné snímat pohyby fixem na flipchartové tabuli a digitalizovat ručně psané poznámky do elektronické podoby. „To je velký pomocník ve chvíli, kdy skupině lidí online formou prezentujete z kanceláře své myšlenky. Díky těmto vychytávkám postupně odstraňujeme bariéry, které při schůzkách na dálku mohou vznikat,“ vysvětluje manažer Logitechu.

S projektem na Slovensku cílí na školy

Velký potenciál mají Scribe kamery i ve školství. Momentálně asi není těžké představit si situaci, kdy je některé z dětí v karanténě. Na Slovensku proto Logitech v současnosti pracuje na projektu, který má zástupcům školských zařízení poskytnout veškeré technické poradenství k pořádání videokonferencí.

„Hardware si mohou zákazníci vyzkoušet ve vzorových centrech na Slovensku.“

„Na Slovensku jsme vybavili čtyři vzorová centra kompletními videokonferenčními sadami, zástupci škol si tak mohou kompletně vybavenou místnost vyzkoušet i osahat,“ zmiňuje Radek Hadraba. Na projektu značka spolupracuje právě s eD system. Do vzorových center tak často míří i IT partneři eDéčka. „eD nám velmi pomohlo s marketingovou komunikací směrem ke školským zařízením. Zvládli to skvěle,“ pochvaluje si manažer.

Švýcarská firma i nadále pracuje na tom, aby poskytla co nejlepší prostředí pro pracovní týmy a instituce, ale zároveň jí nejsou lhostejné ani potřeby jednotlivce. Důkazem je například aktuálně chystaná novinka Logi Dock. Dokovací stanice dokáže uživatele zbavit propletence drátů na stole i složitého připojování zařízení. „Jednoduše přijdete na své pracovní místo a připojíte si notebook jediným USB kabelem. S tím se připojí i veškeré periferie. Logi Dock navíc nabídne kvalitní reproduktory a mikrofon a pomocí jednoho stisku tlačítka vás propojí přímo do schůzky Teams nebo Zoom. Představuje proto unikátní nástroj takzvané videokonference pro jednotlivce,“ uzavřel Radek Hadraba.