Momentky ze světa zrcadlovek

631

Jak zachytit dění kolem sebe? Jednoduše. Fotografií. Cesta k ní však byla poměrně dlouhá, začala již v 15. století, ale první fotografii svět spatřil až roku 1826.

Pořídil ji voják J. Niepce, který své dílo exponoval celých 8 hodin. Jeho úspěch odstartoval řadu objevů i rychlý vývoj. Přes suchý a mokrý proces, černobílá a barevná díla i fotofilmy, které spustily masivní prodej, jsme se postupně dopracovali k digitalizaci a zrcadlovkám. Ty první, s cenou okolo 250 tisíc, však byly téměř nedostupné.

To změnil roku 2000 model EOS D30 od značky Canon, první fotoaparát s CMOS senzorem vůbec.

EOS D30 je dodnes považována za legendu udávající směr všem zrcadlovkám.

Přístroj s cenou okolo 70 tisíc potěšil všechny amatérské uživatele a svými vlastnostmi udal směr všem budoucím zrcadlovkám. Přestože původní 3,25 MPx a 3 snímky za sekundu dnes působí jako úsměvné retro, je D30 považována za legendu.

Značka Canon dodnes patří k předním výrobcům fototechniky. Současné fotoaparáty již nemají za cíl pouze posouvat výkon kupředu, ale navíc jsou perfektně přizpůsobeny konkrétnímu účelu použití.

Pro fotografování v přírodě si můžete pořídit speciál EOS 90D s rychlostí závěrky 1/16000, a pokud se ve vás občas probudí i duše filmaře, pak bude ten pravý přístroj EOS 5D Mark IV. Stačí jen najít ten správný směr.

Detaily při focení v přírodě vám pomůže zachytit model 90D. Všechny informace o něm najdete na stránkách Canon.

Retro okénko: Canon EOS D30 (2000) vs. Canon EOS 90D (2019)