Workshop: Jak na zdravá záda?

46

Jak sedět tak, aby nás nebolela záda? To už v eD víme díky praktickému workshopu s fyzioterapeutem Vladimírem Plevou. Přes 50 zájemců se na školení dozvědělo, jak předcházet bolestem zad z dlouhého sezení. Třicítka z nich navíc absolvovala měření na podoskopu.

Praktický 30minutový workshop se odehrál v Ostravě, a to hned ve třech časech. Fyzioterapeut nám předal spoustu cenných rad a informací, například:

  • Přiblížil symptomy, které má špatný sed na svědomí – bolesti páteře nebo horních a dolních končetin, ale i brnění prstů, závratě, pískání v uších nebo mžitky před očima.
  • Ukázal, jak vypadá ideální sed, ve kterém jsou rovina pánve, rovina hrudníku a rovina ústní dutiny nad sebou.
  • Vysvětlil, kdo by měl používat podnožku nebo si podložit svá bedra.
  • Věnoval se správnému nastavení monitoru. Jeho horní třetinu bychom měli mít vždy v úrovni očí. A pro ty, kteří pracují s více monitory ukázal, jak u nich sedět, abychom nenamáhali a nevhodně nestahovali svaly jen na jedné straně krku.
  • A účastníci workshopu se ptali také na sezení na balonech a dalších podobných pomůckách. Ty nejsou vhodné podle fyzioterapeuta pro každého a měli by si ně dát pozor lidé, kteří jsou méně pohybově zdatní.

Akce se konala pod záštitou programu Zdravá firma, zdravá skupina, pomocí kterého se skupina eD group stará o zdraví svých zaměstnanců. Další aktivity, které u nás probíhají můžete najít na edecko.cz/spolecne-zodpovedne.