Kožní lékařka kontrolovala v eD znaménka. V rozhovoru prozradila, na co dát pozor

75
Kontrola znaménka na ruce.

Do ostravské pobočky eD dorazila ve čtvrtek 16. května kožní lékařka Sylva Zajícová. Zájem o její služby byl velký. Do provizorní ordinace v zasedačce dorazilo více než 70 zájemců o prevenci. Zkontolovala jim znaménka po celém těle.

S paní doktorkou jsme udělali také rozhovor, abychom její rady dostaly i k těm, kteří se vyšetření nemohli zúčastnit. Zjistíte v něm třeba to…

  • Proč se neobávat červeného znaménka?
  • Co je to ABCD klasifikace?
  • Zda se může na těle objevit v průběhu života nové znaménko?
  • A jaká je v prevenci role praktika a jaká je role dermatologa?

Na jaká znaménka bychom si měli dát pozor?

Určitě bychom měli znát své tělo a znát svá znaménka a s nimi spojené všechny projevy. Pokud vznikne něco nového, což může vzniknout po celý život, tak bychom vždycky měli zpozornět a všímat si toho, případně si to nechat vyšetřit. A poté sledovat na kůži nebo na znaménkách všechno, co se mění.

Máme takovou ABCD klasifikaci. A jako asymetrie, B jako hranice, C jako barva – černá i růžová, obojí jsou špatně – a D jako diametr – průměr nad 5 milimetrů – to už bychom měli zpozornět a navštívit lékaře osobně.

Zmínila jste jinak barevná znaménka… Máme mít obavy, pokud máme třeba nějaké červené znaménko?

Červené znaménko většinou není vůbec žádný problém. Spousta lidí má na sobě takové drobné červené papulky. Jsou to hemangiomy. Ty vznikají tím, že se v místě nahromadí cévky. Jsou to nahromaděné kapiláry a je to projev stárnutí kůže. Nejde ale o patologický projev a dá se to říct jak zatahovat laserem.

Jak vypadá znaménko, u kterého bychom měli uvažovat o jeho odstranění?

Odstranění dává smysl, když nám znaménko vadí mechanicky. To znamená, že je například v místě tření v pase nebo pod podprsenkou nebo někde jinde ho dráždíme. A nebo o odstranění rozhoduje lékař, pokud už struktura znaménka není tak pěkná, to samozřejmě vždycky už pak řeže chirurg a je třeba to už pořádně vyšetřit.

Jak často bychom si měli nechat znaménka vyšetřit?

Doporučila bych jednou za rok preventivní vyšetření, tak abychom věděli, na čem jsme.

A kam na preventivní vyšetření jít? Musíme jít vždy za kožním lékařem či dermatologem? Nebo stačí k praktikovi?

Doporučila bych přímo k dermatologovi, protože praktický lékař samozřejmě nemá zkušenost s vyšetřením ručním nebo digitálním dermatoskopem, který používají kožní lékaři. Praktik je ale samozřejmě ten, kdo pacienta zná a ví, že má třeba hodně znamének. Proto pacientovi při prevenci určitě doporučí, že by měl kožního lékaře navštívit. Definitivní vyšetření je tak vždycky už na dermatologovi.


Akce se konala už vloni pod záštitou programu Zdravá firma, zdravá skupina, pomocí kterého se skupina eD group stará o zdraví svých zaměstnanců. Letos si její opakování vyžádali přímo zaměstnanci, kteří v dotaznících uvedli, že by prevenci uvítali i v roce 2024.