[Na dotaz] Marcel Divín: Podcast s šéfem Epsonu

107

V našem novém podcastovém studiu jsme přivítali Marcela Divína, Branch Office Managera pro český a slovenský Epson. Ten v 90 minutách prozradil, jaké byly jeho začátky ve firmě a rozebral řadu zajímavých témat.

Excelentní spíkr s perfektním výkladem – tak hodnotí Marcela Divína ti, kteří někdy vyslechli alespoň jednu z jeho přednášek. A Matěj s Romanem měli tu čest přivítat jej ve svém podcastu. Probrali spolu nejen jeho začátky a dosavadní roli v Epsonu, ale důkladně se zaměřili také na produktové otázky a nakousli aktuální témata jako digitalizace či AI…

V podcastu zaznělo:

  • Co vše značka vyrábí a proč zrovna Epson?
  • Jakou vybrat tiskárnu? Inkoust vs laser? A4 vs A3? Srovnání z pohledu cena/výkon.
  • Provozní náklady vs cena pořízení.
  • Tisk a umělá inteligence.
  • Chytré brýle Epson.
  • Dávají projektory smysl při zlevňování LED panelů?
  • Projektory pro jednací místnosti a do škol.
  • Digitalizace v Česku.
  • Nové UV tiskárny pro potisk reklamních předmětů.

Kdo je Marcel Divín?

Marcel Divín má necelých 50 let a v byznysu je už nějaký ten pátek. Jsem takový klasický člověk – začal jsem na úplně nejnižší pozici, která v byznysu byla, a postupně jsem se propracoval směrem k práci, co mě hrozně baví. A to je asi to nejzásadnější, že mám práci, která mě prostě baví. Ani po 18,5 letech v Epsonu nemám problém s vnitřní motivací.

Pro ty, co tě neznají – jaká je tvá role v Epsonu?

Jsem Branch Office Manager, to znamená, že mám na starosti chod české a slovenské pobočky. Pro obě země máme jeden office v Česku a další 3 kolegové fungují na Slovensku. Já jsem takový koordinátor všech aktivit, které děláme. Máme obchodní, backoffice, marketingový tým a všechna tahle základní oddělení. Snažím se být mentorem svých kolegů a pomáhat jim v tom, aby posouvali hranice toho, co chtějí dělat dále. Základní rozdělení je podle obratovosti, kdy obratově silnější části spadají přímo pod mou responsibilitu. Patří tam typicky consumer tiskárny a tisková řešení.

Takže jsi pořád i v tom byznysu, tedy nejsi manažer odříznutý od reality, ale jsi stále v kontaktu se zákazníky?

Přání, abych se více věnoval čistě managementu mají mí šéfové. Na druhou stranu můj přímý šéf, Ital Flavio, tu kariéru v Epsonu dělal stejně jako já. Začal od běžných věcí a postupně se vypracoval – a je to skvělý šéf. Mám štěstí, že v Epsonu nemáme složité struktury managementu v linii šesti, sedmi manažerů, kdy je těžké zjistit ten správný směr nebo ideu prvního manažera. A právě Flavio je ten člověk, který říká „Já to chápu, chtěl bych, abys ses více věnoval některým věcem, ale úplně chápu, že znáš stejně jako já ty zákazníky 30 nebo 25 let, tak za nimi prostě zajdeš“. A samozřejmě k tomu musím znát i ty věci, co se u nás dějí, i ty produktové věci, musím znát nějaké směry. Takže věnuji velkou část času managementu lidí, ale zároveň si vždycky najdu místo i pro zákazníky.

[celý rozhovor si můžete poslechnout přímo v podcastu]


Když jeden ateliér nestačí…

Videotvorba v eDéčku nabírá na obrátkách a tak jsme museli zapátrat po nových prostorech. K ostravskému a bratislavskému ateliéru jsme tak přidali další, speciální podcastové studio v Ostravě. Rozhovor s Marcelem je prvním, který vznikl v nových prostorech.

Všechny podcasty najdete také na edecko.cz/podcasty. Podcast Na Dotaz vzniká v rámci technologické skupiny eD group.