Šťastné a veselé Kávonoce aneb příběh vánočních dárků

290

Zasněžená scenérie za okny, sváteční atmosféra ve vzduchu, talíř plný cukroví a v dlaních horký šálek lahodné kávy…

Tak nějak si představujeme ideální vánoční pohodu. A trošku z ní jsme se rozhodli nadělit našim obchodním partnerům přímo pod stromeček. Závěje sněhu jako v pohádce sice zaručit nemůžeme, zato jsme se postarali o zásobu kávy na vánoční svátky. Náš Ježíšek letos zavítal do rodinné pražírny Laura Coffee, aby připravil vánoční balíčky s vůní kávy.

Znáte proces pražení kávy? My jsme jím prošli!

Abyste si mohli užít doušek lahodné kávy ze svého oblíbeného hrnku, musela kávová zrna projít dlouhou cestu. Když pomineme samotný sběr na kávových plantážích, jen v prostorách pražírny Laura Coffee absolvovala několik neopomenutelných zastávek.

1.) Výběr kávy (Honza a Martin)
Než se káva začne pražit ve velkém, je třeba vybrat ta nejlepší zrna, která jsou zkušebně opražena v malé pražírně.

2.) Naskladnění (Bob)
Káva, která prošla výběrem, se může začít pražit ve velkém. Desítky kilogramů zrn tak putují do prostor pražírny.

3.) Proces pražení (Michal)
Zkušený pražič nastaví proces pražení. Důležité je dodržovat nastavené podmínky – např. dobu či teplotu pražení.

4.) Kontrola kvality (Petr)
Po upražení je čas provést kontrolu kvality. Zrna je třeba prohlédnout a vybrat případná sloní ucha (prázdné skořápky).

5.) Balení (Šimon)
Před balením se smísí přibližně 3 dávky pražení – pro zachování konzistentní chuti. Pak už je káva přesypána do pytlíků.

6.) Příprava šálku (Tomáš a Katka)
Na přípravu kávy je důležité myslet již při mletí – pro správnou hrubost. Jiná bude u kávovaru, french pressu i moka konvičky.

Podívejte se na příběh pražení kávy na vlastní oči. Kolegové z managementu jej pro vás natočili. A prošli všemi zmíněnými procesy – od výběru zrn až po přípravu přímo v kavárně.


Behind the scenes: Co vše za vánočním příběhem stojí?

Co stojí za přípravou jednoho vánočního videa o délce 3:56 minuty? Týdny příprav a plánování, 15 zapojených kolegů a desítky hodin produkce… Připravili jsme pro vás pár zajímavých čísel z natáčení i video ze zákulisí vánoční kampaně (Instagram eDéčko).

Mrkněte na pár zajímavých čísel z natáčení!

  • 35 změn ve scénáři
    Než jsme vůbec přešli k samotnému natáčení, museli jsme detailně vymyslet a sepsat scénář videa. Než jsme vše doladili do posledního puntíku, chvilku to trvalo 🙂
  • 7 káv na osobu:
    Před samotným natáčením jsme absolvovali také degustaci kávy. Během jednoho večera jsme tak ochutnali celkem 7 šálků.
  • 3 lokace / 3 natáčecí dny:
    Natáčeli jsme v kavárně, balírně kávy a pražírně. Abychom nenarušovali provoz kavárny, museli jsme začínat před 6 hodinou.
  • 15 osob na scéně:
    8 pracantů před objektivem (kolegové z managementu), 1 Martin za objektivem, 2 Martinovy asistentky/dokumentaristky, 1 organizátorka Lenička, 3 pomocníci z Laura Coffee.
  • 44 minut záběrů a 99 GB dat:
    Záběry do finálního videa jsme sestříhali z celkem 44 natočených minut. Ve finální verzi tak zůstalo pouze 9 % natočených záběrů.
  • 17. Kávonoce
    Finální video, které vidíte na svých obrazovkách jsme ladili tak důkladně, že vzniklo 16 různých verzí videa. Až 17. verzi jsme vypustili do světa.