S rozšiřitelnými routery na problémy s WiFi zapomeňte

340

Slabý signál či dokonce žádné připojení dokáže vytvořit nejednu vrásku na čele. Obzvláště v dnešní době home officů, cloudů a streamovacích služeb. Spolehlivé připojení, které zajistí pokrytí po celém domě či bytě je proto klíčové. Výběrem správného routeru si starosti s nestabilní wi-fi můžete ušetřit. Nejjednodušší je sáhnout po rozšiřitelném modelu, který poskytuje jedinou síť pro celou domácnost.

Bez internetového připojení se dnes neobejdeme, o to větší je na něj kladen důraz. Běžné routery však často nezvládnou pokrýt kompletně celou domácnost a řešení formou extenderů neboli zesilovačů může být časově náročné a nepohodlné řešení.

Vzniká s nimi potřeba vypínání a zapínání wi-fi z důvodu přemisťování mezi místnostmi a ani to, že se pohybujete poblíž hlavního routeru ještě neznamená stabilní a silné připojení. Mnohdy totiž zařízení zůstane i po přechodu do jiné místnosti připojeno k zesilovači se slabším signálem. Další překážkou pro pohodlné nastavení je vlastní aplikace, kdy vše musíte nastavovat zvláště pro router a pro extender. A pokud aplikaci nemá, nastavení je o to složitější a určit optimální umístění v prostoru může být oříšek.

S rozšiřitelnými routery se těmto komplikacím úplně vyhnete. Poskytují jednotnou síť celé domácnosti a pro posílení dosahu stačí přidat další jednotku. Routery v síti vzájemně spolupracují a samy vyhodnocují, který z nich v danou chvíli poskytne nejlepší signál připojeným zařízením. Tyto takzvané uzly si připojení plynule předávají bez jakéhokoli přímého vstupu či zásahu. V případě pohybu po domě tak není třeba ručně přepínat wi-fi síť na notebooku či smartphonu.

ASUS AiMesh, více než jen rozšíření wi-fi

V případě routerů ASUS zajišťuje tuto funkci technologie AiMesh. V mnoha produktech značky je zabudována již řadu let, a tak i z běžných routerů ASUS snadno vytvoříte rozšiřitelná zařízení. Bezdrátové routery kompatibilní s AiMesh jednoduše propojíte v jednu Mesh síť pro celou domácnost. Všechny modely jsou vzájemně kompatibilní, a to včetně designových řad ZenWifi nebo GT. Navíc nepřinášejí pouze rozšíření dosahu wi-fi sítě, ale nabízejí i komplexní zabezpečení a síťové funkce komerční třídy v celé síti.

Mobilní aplikace ASUS router
Nastavení sítě s rozšiřitelným routerem je snadné a rychlé díky mobilní aplikaci ASUS Router. Ta přináší praktické nástroje pro správu sítě i sledování připojených zařízení. Pomocí kontroly topologie sítě jednoduše provedete optimalizaci domácí sítě, například najdete nejlepší místo pro umístění uzlu (routeru) nebo spravujete připojená zařízení skrze široké spektrum funkcí. Vše na pár kliknutí.


Nyní vás za vaše nákupy odměníme! K vybraným 10 kusům ASUS rozšiřitelných routerů odbržíte jako dárek ROG sluchátka Cetra TWS. Promoakce platí do 10. února 2024.


ASUS AiProtection ochrana na vysoké úrovni

Routery ASUS obsahují ochranu ASUS AiProtection (Classic nebo verzi Pro), která využívá aktualizace od společnosti Trend Micro k automatickému zabezpečení domácí sítě. AiProtection blokuje škodlivé weby, detekuje a izoluje infikovaná zařízení. Aplikace Instant Guard nabízí zabezpečený server VPN pomocí jediného ťuknutí, čímž dodává solidní zabezpečení jakékoli veřejné wi-fi síti. Rodiče mohou zase díky pokročilým ovládacím prvkům snadno sledovat online aktivity svých dětí, omezit jim čas strávený u obrazovky a také přizpůsobit nastavení pro každé připojené zařízení – to vše v jediné aplikaci. V porovnání s tím většina konkurenčních extenderů nabízí jen základní zabezpečení WPA2 nebo WPA3 bez jakýchkoli pokročilých funkcí a chybí jim i možnost centrálního ovládání.

V případě, že si potrpíte na jednoduchý design anebo hledáte možnosti přichycení na zeď, chybu rozhodně neuděláte s routery ASUS RT-AX53U, RT-AX55, RT-AX59U (možnost přichycení na zeď).

Pro hráče to nejlepší

Pokud máte v domácnosti nějakého hráče, který hraje na mobilu, jistě ocení bezproblémový roaming při přesunech z místnosti do místnosti a také režim mobilního hraní aktivovaného jedním kliknutím. Hráči online her mohou využít speciální hardwarový herní port, který jim umožní využívat centrální router k upřednostnění datových paketů hry, a přitom se těšit z výhody snadného rozšíření sítě do dalších prostor.

V rozšiřitelných herních routerech Asus a ROG najdete spoustu funkcí, které jsou určeny především pro hráče. Jde například o přesměrování portů, otevřený NAT nebo exkluzivní tříúrovňová akcelerace her na herních routerech ROG, která optimalizuje herní datový přenos na každém kroku u mnoha druhů her a stará se o to, aby zpoždění nenarušovalo samotné online hraní.

Náročnějším hráčům doporučujeme ROG routery (GT-AXE16000, GT-AX6000 nebo GS-AX5400). Anebo cenově dostupnější modely TUF Gaming AX6000, TUF Gaming AX4200, TUF Gaming AX3000 v2 a RT-AX82U v2.

Pokročilí uživatelé routerů ASUS mohou nastavovat protokoly PPTP, L2TP/IPSec, OpenVPN a využít nejnovější bezpečnostní protokol WireGuard, umožňující různé scénáře VPN. Zásluhou integrovaného VPN serveru a VPN klienta si můžete užívat své oblíbené streamovací služby nebo hry odkudkoli. Služba VPN Fusion umožňuje provozovat současně šifrovanou síť VPN i běžné připojení k internetu, takže konkrétní zařízení v síti mohou používat síť VPN, aniž by narušovala online aktivity ostatních členů domácnosti.

Pokud si libujete v nastaveních, budou se vám líbit routery ASUS RT-AXE7800, RT-AX88U Pro a AX86U Pro.

Přizpůsobení wi-fi pro budoucí potřeby

Nelze předvídat, jak se budou vaše internetové potřeby v budoucnu měnit a vyvíjet. A protože WiFi technologie WiFi procházejí neustálými inovacemi, je dost možné, že si časem budete chtít pořídit novější routery. Zakoupením rozšiřitelného routeru si zajistíte flexibilitu a možnosti do budoucnosti. ASUS představil první rozšiřitelný router s WiFi 5 už v roce 2017. Od té doby je většina routerů ASUS rozšiřitelná a kompatibilní s technologií AiMesh, včetně připravovaného prvního WiFi 7 routeru na světě. Máte záruku, že tyto routery jsou kompatibilní napříč generacemi WiFi. Při upgradu na budoucí WiFi technologii můžete svůj starší rozšiřitelný router znovu použít, např. jako síťový uzel pro posílení WiFi signálu v domácnosti – což pomůže snížit množství elektronického odpadu

Rozšiřitelný router dává wi-fi síti možnost dalšího rozšiřování

Běžný router nebo extender možná vyhovuje vašim současným potřebám, ale rozšiřitelný router zajistí, že budete mít k dispozici WiFi připojení, které budete časem potřebovat. Až budete rekonstruovat, stavět přístavbu nebo se stěhovat do novějšího a většího domu, budete připraveni snadno rozšířit svou síť pomocí technologie AiMesh. A po celou dobu budete využívat komplexní zabezpečení, nástroje pro snadnou správu a nejrůznější pokročilé funkce.

Routery ASUS jsou pravidelně hodnoceny jako nejlepší na trhu, což dokazují prestižní ocenění. Doporučit je můžeme každému, kdo si zřizuje WiFi síť v domácnosti. Ať už hledáte router pro hraní her, univerzální výkonný router nebo cenově výhodné řešení pro začátečníky, ASUS má v nabídce to, co potřebujete.

Nekupujte si 4G / 5G router – a řešením je Plug & Share!

Pro začátek je důležité vědět, že všechny rozšiřitelné routery Asus, které mají port USB, mají také funkci zvanou Mobile Tethering. Proč je to tak důležité a jak celý systém funguje? Je to velmi jednoduché! Je nutné propojit váš router s mobilním telefonem pomocí USB kabelu, kde router bude mít velmi jednoduchý úkol, kterým je distribuce mobilního 4G nebo 5G internetu z vašeho telefonu prostřednictvím rozšiřitelného ASUS routeru po celém vašem domě, bytě anebo třeba firemním prostoru. Efektivita bude mnohem lepší a výsledek bude také mnohem větší pokrytí, než by dokázal váš mobilní telefon zapnutou možností hot spot.

Kvůli tomu je nyní spousta věcí mnohem jednodušší. Například nemusíte vůbec kupovat 4G nebo 5G modem. Starý telefon se SIM kartou můžete používat pouze k internetu. Svůj router si navíc můžete vzít s sebou na dovolenou, připojit jej k mobilnímu telefonu a celá rodina si může nerušeně užívat výhod skvělého připojení k internetu.

Jak snadné je vše nastavit?

Díky funkci mobilního připojení máte tedy možnost připojit svůj smartphone k rozšiřitelnému routeru ASUS a sdílet 4G nebo 5G internetové připojení prostřednictvím uvedeného routeru. Vše, co musíte udělat, je správně nakonfigurovat ASUS router. A to tak, aby přijímal internet z mobilního telefonu připojeného kabelem do USB portu routeru a poté toto připojení distribuujete prostřednictvím WiFi do dalších zařízení ve vašem okolí. A to vše díky rozšiřitelnému routeru od ASUS. Jednodušší už to být nemůže, že?

Více informací o produktech Asus WiFi sítě poskytne produktový manažer eD:
Aleš Nečas (anecas@edsystem.cz, + 420 724 222 026)