Retro okénko: Disketa, legenda na poli ukládání dat

217

Co je to pevný disk? Na to dokáže odpovědět asi každý uživatel moderních technologií. Znáte ale jeho předchůdce, pružný disk? Zcela jistě ano. Za tajemným názvem floppy disk se totiž neskrývá nic jiného než stará dobrá disketa. Ta letos slaví 52 let od svého vynalezení.

Vznik legendy na poli záznamových médií se datuje do roku 1971. Disketa se zrodila s jediným cílem, ukládat a přenášet data. A pokud jste ji někdy drželi v ruce, tak asi tušíte, proč nesla název pružný disk. Její materiál umožňoval jemné prohnutí, aniž by došlo k poškození dat.

Do vývoje disket se významně zapsala společnost Verbatim, která byla v roce 1969 založena jako výrobce magnetických pásek pro zálohování dat. S vyššími nároky na spolehlivost a snadnější přenositelnost však začala již pět let po svém vzniku vyrábět osmipalcové diskety. Díky inovativním technologiím a kvalitě produktů patřila v 80. a 90. letech k největším výrobcům disket na světě. V roce 1982 představila první 5,25palcové diskety o 110 KB. Kapacitu později u 3,5palcových disket zvýšila až na 1,44 MB, čímž nastavila standard až do konce 90. let.

Pokud bychom disketu porovnali s jejím současným nástupcem ze stáje Verbatim, externím SSD diskem Executive Fingerprint Secure, nalezneme největší rozdíl v kapacitě. Zatímco na disketu se vlezlo pár stran textu a menší obrázky či zdrojové kódy, SSD disk o kapacitě jednoho terabytu pojme tisíce hodin videí, množství vědeckých i analytických dat nebo nespočet her a aplikací.

S nástupem nových technologií a úložišť se trh s disketami postupně snižoval a roku 2015 se Verbatim rozhodl jejich výrobu ukončit. Společnost ale nadále expandovala a dodnes vyrábí širokou škálu produktů v oblasti komponentů, mimo jiné právě paměťová média nebo nově přenosné dotykové monitory.


Se zmíněnými monitory se můžete blíže seznámit ve videorecenzi z dílny Natočeno eDéčkem.

Dozvíte se důležité informace o specifikaci displejů, možnosti konektivity k dalším zařízením, nesporné výhody oproti klasickým monitorům i určité limity. Jejich hlavním znakem je, že disponují velmi nízkou váhou a tenkým profilem, díky čemuž mohou se svým uživatelem pohodlně cestovat kamkoli. A v rámci toho jsou v recenzi nastíněny i konkrétní situace, ve kterých lze přenosné obrazovky využívat naplno.