eD fond pomoci: Přispěli jsme čtveřici projektům

130

eD fond pomoci opět pomáhal. Finanční pomoc v hodnotě 50 tisíc korun jsme letos rozdělili mezi čtveřici projektů. A jako každý rok jsme i tentokrát vybírali z návrhů našich kolegů.

Mezi návrhy se sešla zajímavá směsice smysluplných projektů, jejichž podpora nám dělá nesmírnou radost. Všem, kteří se zapojili a poslali své návrhy, moc děkujeme. A především děkujeme i těm, kteří do našeho fondu dlouhodobě přispívají, i když třeba jen symbolickou částkou.


50.000 Kč jsme rozdělili mezi 4 projekty:


► Projekt Bellis (částka 12.500 Kč)

Bellis je projekt Aliance žen s rakovinou prsu. Zaměřuje se na pomoc a podporu mladých pacientek, které procházejí nebo prošly léčbou spojenou s nádorovým onemocněním prsu.

Projekt se mimo jiné věnuje tvorbě knihy Nejsi sama – průvodce rakoviny prsou zaměřené na ženy, které postihlo toto vážné onemocnění. Publikace vznikla ve spolupráci s předními českými lékaři a provází ženu onemocněním, od podezření na nemoc až po návrat do běžného života. Kniha je zdarma distribuována mezi pacientky.

Finanční pomoc projektu navrhla kolegyně Lucie Maroušková. Příspěvek z eD fondu pomoci bude použit na dotisk knihy (případně audiovizuální podobu a překlad do AJ).

Víc se o projektu dozvíte na stránkách www.bellisky.cz.


► Auto pro Sofí (částka 12.500 Kč)

Sofie Vondrušková se narodila předčasně s těžkým zdravotním postižením (dětská mozková obrna, spastická triparéza, hydrocefalus s následnou psychomotorickou retardací).

V letošním roce bylo Sofii 22 let – je plně imobilní, pohybuje se výhradně na invalidním vozíku, stará se o ní maminka. Aktuální stav Sofie je pooperační (prodělala opětovně operaci hlavy). Dostatečně velké auto, do kterého se vejde speciální těžký vozík a současně i další potřebná výbava, je tak nezbytnou součástí plnohodnotného života.

Příspěvek bude věnován právě na koupi auta pro Sofii. Finanční podporu sbírky navrhla kolegyně Dagmar Jandečková.

Sbírka pro Sofii probíhá na stránce Donio.cz.


► Mobilní hospic Strom života (částka 12.500 Kč)

Strom života pomáhá s péčí o nevyléčitelně nemocné děti a dospělé pacienty. Těm poskytuje ucelený systém zdravotní a sociální podpory v prostředí, kde se cítí nejlépe, tedy DOMA. Veškeré výkony zdravotní části mobilního hospice jsou pacientům poskytovány zdarma.

Projekt byl založen v roce 2015 a aktuálně působí především na území Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého kraje. Část služeb pak poskytuje také v Jihomoravském a Pardubickém kraji či na Vysočině. Finanční pomoc projektu navrhl Daniel Hon s kolegy.

Více se o projektu můžete dozvědět na stránkách www.zivotastrom.cz.


► Mental Café (částka 12.500 Kč)

Dlouhodobou misí projektu je zkvalitňovat život zranitelným osobám s postižením, osobám s poruchou Autistického spektra, osobám s duševními obtížemi a osobám těžko zaměstnavatelným na trhu práce.

Cílem Mental Café je setkávání veřejnosti s osobami s postižením v rolích baristů, a to na běžných místech a v běžných životních situacích. Každým rokem projekt začlení přibližně 25 osob s neobvyklým smýšlením na pozice baristů do provozu kavárenských vozíků (coffee biků), kamenných tréninkových kaváren nebo vegan bister.

Finanční pomoc je primárně zaměřená na podporu projektu a navrhla ji kolegyně Jana Drobišová.

Více se o projektu můžete dozvědět na stránkách www.mentalcafe.cz.


 Pomáháme rádi ♡ Projekty, do kterých jsme se v rámci společenské odpovědnosti zapojili najdete na edecko.cz/spolecne-zodpovedne.