René Pospíšil: Zákazníky Bitdefenderu chrání před viry gigantická síť

372

Rok poté, co se rumunský lid stejně jako český vypořádal s komunistickým režimem, se v tamní metropoli Bukurešti odehrála i jedna revoluční událost světa IT. Nově založená firma Softwin vyhlásila boj počítačovým virům, a to tak hlasitě, že se antivirové řešení dceřiné společnosti Bitdefender stalo po letech noční můrou hackerů po celém světě.

Rok 1990 byl přelomový pro celou řadu postkomunistických republik. Po pádu železné opony už se svět nedělil na východ a západ, což znamenalo, že v epicky rostoucím segmentu IT se najednou mohl globálně prosadit každý. A rumunské společnosti se to podařilo na jedničku. Jen pár let poté, co pákistánští bratři Farúkové naprogramovali první skutečný virus pojmenovaný Brain, začal Softwin vyvíjet účinnou zbraň. Do boje vyslal antivirový software Softwin AVX.

V kontextu doby, kdy počítače teprve zažívaly skutečný rozmach a jejich ochrana byla ještě v plenkách, šlo o významnou událost. Skutečným milníkem v historii celého segmentu byl ale rok 2001, kdy s požehnáním Softwinu vznikla dceřiná společnost Bitdefender. Ta se
pustila do boje s počítačovými viry vyzbrojena novými technologiemi, nápady i metodami, což jí přineslo úspěch i růst.

Bitdefender chrání přes 500 milionů zařízení

Dnes se jedná o globální společnost působící ve 170 zemích světa, vlastnící 440 patentů na klíčové technologie a chránící více než 580 milionů zařízení po celém světě. O chod takto náročného soukolí se stará 1 600 lidí, jedním z nich je i Country Manager pro Českou a Slovenskou republiku René Pospíšil.

Muž, jehož posláním je přinášet na lokální trh inovativní bezpečnostní technologie, propojil svou kariéru se značkou Bitdefender před sedmi lety. Svět jedniček a nul ale začal poznávat mnohem dříve, a to zpoza československých hranic.

V osmdesátých letech totiž emigroval do Německa. „Polovinu svého profesního života jsem strávil v zahraničí. Pracoval jsem u několika amerických výrobců IT řešení, především v oblasti bezpečnosti, jako byla společnost Wall Data nebo Computer Associates,“ nechává René Pospíšil nahlédnout do svého pestrého životopisu.

Aktuálně, zase zpět v rodné zemi, reprezentuje firmu IS4 security, která má značku Bitdefender již sedm let exkluzivně v portfoliu.

Se svým týmem zajišťuje Country Manager René Pospíšil značce Bitdefender veškerou podporu v Česku a na Slovensku.

Společně se svým týmem jí poskytuje zázemí, které společnost ve zdejších zeměpisných šířkách potřebuje. „Děláme pro ni veškerou podporu, včetně lokalizace produktů do českého jazyka, či předprodejní a poprodejní technickou podporu,“ vysvětlil muž s třicetiletou praxí v IT odvětví.

Třetí rok spolupráce s eDéčkem

Ve značce Bitdefender nachází tuzemský zákazník nejvyšší kvalitu v zabezpečení svého zařízení. „Díky novým technologiím a více než třiceti vrstvám ochrany s aktivním využitím strojového učení a umělé inteligence, je společnost světovým lídrem v ochraně koncových bodů a sítí,“ podotýká manažer.

„Většina našich příjmů jde zpět do vývoje.“

O to více je potěšující, že se renomovaná globální společnost v roce 2020 rozhodla v Česku a na Slovensku spojit síly s eD. eDéčko se tak před dvěma lety stalo oficiálním distributorem lídra na poli kybernetické bezpečnosti. „Rozhodli jsme se spolupracovat s eD, protože je v oblasti broadline distribuce dlouhodobě stabilní a silný hráč na IT trhu,“ zdůvodnil volbu René Pospíšil. Zkušený manažer si pochvaluje zejména velkou síť partnerů eDéčka a výbornou úroveň eventů, na kterých jeho tým může zákazníkům přiblížit produkty a novinky zastupované značky. „A hlavně u vás pracuje super tým ochotných lidí, se kterými se výborně spolupracuje,“ poslal milý vzkaz do kanceláří eD.

Se spolehlivými partnery a vědoma si vlastních kvalit se značka prosazuje i v pestré středoevropské konkurenci, a to bez větších investic do reklamy. „Bitdefender je technologická firma, proto jde většina našich příjmů zpět do vývoje. To je i důvod, proč nejsme až tolik vidět v médiích jako někteří naši konkurenti. Vydali jsme se cestou, která je sice složitější, ale zato z dlouhodobého hlediska úspěšnější. O zákazníky nouzi nemáme,“ podotýká Pospíšil.

Proti umělé inteligenci umělou inteligencí

Poptávka po spolehlivé ochraně citlivých dat stále roste, v posledních letech totiž vzrůstá počet útoků na organizace i jednotlivce. Jen Bitdefender detekuje stovky útoků za sekundu. „Dnes nakoupíte hacking jako službu za pár dolarů. Mnoho útoků je děláno automatizovaně, pomocí aplikované umělé inteligence. Proti ní je možné bojovat zase a jen umělou inteligencí,“ vysvětluje týmlídr.

„Největší bezpečnostní síť čítá přes 580 milionů senzorů.“

Bitdefender proto vytvořil Global Protective Network (GPN), největší bezpečnostní síť na světě, která čítá více než 580 milionů senzorů spojených do jedné chytré gigantické sítě. Uživatele oslňuje garancí odpovědi na dotaz nejpozději do 200 milisekund, imunizací do tří sekund nebo rozpoznáním spamových vln do deseti sekund.

V budoucnu lze podle Reného Pospíšila očekávat, že útoky budou stále sofistikovanější. „Cílem útočníků je a bude se co nejdéle skrývat v organizacích před odhalením, aby měli co nejdelší přístup k firemním datům a mohli s nimi pracovat a nakládat. Prodej citlivých dat na dark webu je velmi lukrativní byznys,“ podotkl. Nedostatek bezpečnostních IT specialistů povede ke zvýšené zákaznické poptávce po automatizovaných řešeních. Bitdefender je na to podle Pospíšila připraven. „Umí chránit proti ransomwaru, bezsouborovým útokům, i plně ochránit virtualizované prostředí zákazníka. Lokálním administrátorům ve firmách díky automatizaci a umělé inteligenci dokáže velmi zjednodušit práci,“ uzavřel.