Centralizace skladu posouvá nadstandard logistiky

170

Přes 30 tisíc položek skladem, rozesílka 250 palet zboží denně a 97 procent objednávek u zákazníka do 24 hodin. Řeč je o logistice eD, za kterou stojí naši kolegové ze společnosti CELogis. Ta v posledních měsících prošla řadou změn, z nichž nejvýznamnější bylo sjednocení všech skladů eD do ostravské centrály. Jaké přínosy s sebou tento krok přinesl a jaké další kroky vedou k neustálému zkvalitňování služeb?

Je to téměř rok, co jsme klienty informovali o plánovaném sjednocení našich skladů. Cíl jednotné logistiky byl od počátku jasný. Zefektivnit procesy, sjednotit skladovou dostupnost a vytvořit prostor pro investice do procesů a technologií. Cílem tak nebylo přinést radikální změny, ale především držet se trendu kontinuálního zkvalitňování služeb. A za kvalitu naší logistiky se nebojíme strčit ruku do ohně.

Při tomto smělém tvrzení se opíráme nejen o pozitivní hodnocení našich klientů, ale i o statistiky, které si dlouhodobě vedeme. Přes 97 procent zboží je doručeno do 24 hodin od objednání, a to bez ohledu na to, zda se naši klienti nacházejí v Česku, na Slovensku nebo v Polsku.

„Úroveň doručení se řadu let drží na velmi vysoké úrovni.“

Nadstandardní číslo je odkazem důkladného výběru partnerů, kdy eD soustavně sleduje kvalitu dopravních společností na jednotlivých trzích. Výsledkem je spolupráce s nejlepšími dopravci na trhu. „Někteří klienti vyjádřili obavu, aby se při objednání zboží přes hranice neprodloužila doba doručení. Jsem moc rád, že opak je pravdou. Již před sjednocením se 90 procent produktů nacházelo v centrálním skladu a úroveň doručení se řadu let drží na velmi vysoké úrovni. Ani proběhlé změny na tom nic nezměnily,“ upozornil na skvělá čísla Tomáš Jungmann, obchodní ředitel eD system. „Za velký úspěch považujeme také to, že ani v období pandemie, kdy se doručování zkomplikovalo z důvodu nepřítomnosti personálu na prodejnách, nedošlo k výrazným výkyvům,“ dodal Bohuslav Kaněra, ředitel logistiky eD.

Sjednocení logistiky navíc napomohlo ke zjednodušení vyskladňování zboží. Klienti již nemusí řešit doručení zboží z různých míst v několika dodávkách, objednané produkty obdrží v jeden čas a v jednom balíku. „Z centrálního skladu expedujeme průměrně 250 palet a 2,5 až 3,5 tisíc balíků denně přičemž objednávky samozřejmě kompletujeme. Veškeré objednané zboží tak zákazníci obdrží společně v jedné dodávce,“ upřesnil Bohuslav Kaněra. Zároveň podotkl, že i z pohledu ekologie znamená sjednocení dodávek krok vpřed.

Hlas zákazníka jde u nás slyšet

Sjednocení skladů je důležitým krokem v dlouhodobé strategii, avšak stále je jen jedním z dílků do skládanky kvalitní logistiky. A pro špičkovou úroveň je potřeba dílků více. Proto neopomíjíme to nejdůležitější. Hlas zákazníků, který nám pomáhá vše vyladit k jejich spokojenosti. Díky tomuto hlasu vznikla například služba dropshipping, s pomocí které již klienti nemusí objednávat zboží na prodejnu, ale v zájmu ušetření nákladů i času umíme zboží doručit pod jejich jménem rovnou koncovému zákazníkovi.

„Pokud je to v našich silách, snažíme se vyhovět i v nejmenším detailu.“

Nejčerstvější novinkou, kterou klienti ocenili především v období pandemie, je přiblížení paletových dopravců těm ze segmentu B2C. Z důvodu uzavření prodejen a delší nepřítomnosti personálu vznikaly časté problémy při přebírání zboží. Proto vzrostl tlak na lepší komunikaci dopravců, kteří nyní klienty dopředu upozorňují telefonáty nebo SMS o termínu doručení. „Může se to zdát jako maličkosti, ale klientům i tyto drobné změny výrazně pomáhají. Pokud je to v našich silách, snažíme se jim vyhovět i v nejmenším detailu,“ vysvětlil snahu o naslouchání klientům ředitel logistiky.

Úzce spojena s logistikou je i činnost reklamačního oddělení, které sjednocením prošlo již v roce 2018. Týmu manažera Iva Bialka se dlouhodobě daří snižovat dobu reklamací, což oceňují jak naši klienti, tak i jejich zákazníci. Aktuálně se průměrná reklamační doba drží na hranici pouhých sedmi dnů, u záručních reklamací je dokonce 60 procent z nich vyřízeno v tentýž den. Nic na tom nezměnilo ani zmíněné uzavření slovenského skladu. „Pro zákazníky z Bratislavy jsme zajistili smluvního partnera, který se stará o bezproblémové doručení reklamací až k nám do eD. Pro klienty nastala změna pouze v adrese, na kterou zboží odešlou. Ostatních slovenských poboček se změna vůbec nedotkla,“ upřesnil aktuální průběh reklamací Tomáš Jungmann.

Centrální sklad umožní snazší investice

Téměř dvacet milionů korun (785 tisíc euro) za poslední dva roky a dalších deset milionů korun (390 tisíc euro) v roce 2021 investovaných do zkvalitňování procesů a technologií. Taková je bilance investic za poslední měsíce. Nejvýraznějším z projektů je nedávná modernizace dopravníkových linek, které jsme spustili v květnu letošního roku. Úprava přinesla technické zdokonalení linky, které nabízí sofistikované prostředí pro její řízení, vyladění procesů i jednodušší obsluhu, což se pozitivně podepíše na rychlejším odbavení zboží k našim zákazníkům.

„Všechny investice se nyní soustředí na jedno místo.“

Krok centralizace skladů velkou mírou napomohl právě k efektivnějšímu využití investic eD. „Je to logické, jelikož již není třeba rozdělovat finance mezi několik skladů, ale všechny investice se nyní soustředí pouze na jedno místo,“ upřesnil Tomáš Jungmann a podotýká, že je stále kam se při zlepšování kvality posouvat. Sjednocením skladu a modernizací linky samozřejmě zkvalitňování logistiky nekončí. Pro následující měsíce má eD v plánu další změny z oblasti programových úprav, bezpečnosti práce nebo inovací v možnostech doručování.

Všechny novinky z oblasti logistiky můžete sledovat na stránce www.edecko.com/logistika.