Lukáš Bauer: Připravujeme podhoubí pro převzetí štafety

86

Omlazený eD system Bauer Team v lednu nazul nové lyže a opět naskočil do stopy devítidílné série běžkařských závodů Visma Ski Classics. O všech nástrahách a změnách v covidové sezoně promluvil majitel a manažer týmu Lukáš Bauer.

V čem je pro vás série 2020/2021 oproti těm předešlým v důsledku pandemie jiná?

Sezona i příprava je covidem ovlivněna hodně. Ski Classics měla původně začít již koncem listopadu 2020. Vystartovali jsme ale až v polovině ledna, což byl dost netypický úvod. Byla to škoda, jelikož u nás panovala dobrá zima, čili slušné podmínky pro trénování. Bohužel
jsme ale na konci roku závodit ještě nemohli. Jednotlivé závody série jsou tak nyní nahuštěnější, ale sezona bude zato prodloužena až do poloviny dubna. Původní kalendář počítal s celkem dvanácti závody, nakonec jich je v plánu pouze devět. Zrušen byl například závod La Venosta. Jizerskou padesátku nám zase zkomplikovala opatření ohledně přicestování do a vycestování z republiky. Chtěli jsme, aby nás tam startovalo více, ale nakonec se k nám nemohli připojit někteří zahraniční běžci v důsledku covidových opatření.

Jak je to letos se startem hobby běžců a přítomností diváků?

Závody Ski Classics jsou s amatérskými běžci hodně provázány a i pro hobíky hodně znamená možnost změřit si čas s profesionálními závodníky. To jim bylo znemožněno například na Jizerské padesátce nebo v La Diagonele. V Toblachu a na Marcialonze už být mohli, i když v omezeném počtu a s negativním antigenním testem. Nás jako profesionály ale nemůže ovlivnit, jestli za námi stojí další čtyři tisíce běžců nebo nás je na startu jen sto padesát. Co se týče diváků, je to komornější prostředí. Čas od času kolem trati někdo stojí, ale určitě to nejsou nabité stadiony, na které jsme byli zvyklí. Je to dáno také tím, že v horských střediscích není letos tolik návštěvníků jako v předchozích sezonách.

Co je pro vás v této sezoně nejtěžší?

Ta nepředvídatelnost. Na jednu stranu jsem nadšený a plánuji sezonu, na druhou stranu trnu, že závody budou zrušené. Informace o tom, zda se daný závod pojede, dostaneme vždy čtrnáct dní před jeho startem. Ale ani to ještě neznamená, že závod opravdu bude. I tak musíme zajišťovat letenky a ubytování, a když dojde ke zrušení, nikdo vám samozřejmě nic nevrátí. I za této situace jsme ale rádi, že vůbec můžeme závodit. Někteří to možná vnímají jako nadstandard a nerozumí tomu, proč profesionálové mohou trénovat a závodit, ale děti a rekreační sportovci už ne. Já to však vidím z pohledu majitele týmu, který nebylo jednoduché vytvořit. Kdyby se vše zastavilo, asi bych jej neudržel při životě.

Jak prozatím hodnotíte přestavbu a omlazení týmu?

Po loňské sezoně jsem se rozhodl kompletně přestavět tým a s partnery jsem se dohodl na dvouleté vizi. Chtěl jsem dát větší prostor českým závodníkům i za cenu toho, že výsledkově půjdeme dolů. V těch dvou letech chci založit podhoubí, které časem převezme štafetu
po Katce Smutné. Nyní jsou v týmu tři čeští kluci a dvě česká děvčata, což jsme nikdy neměli. Velmi dobře se třeba profiluje Adam Matouš, většinu závodů se pohyboval za hlavní skupinou a je to běžec, který může jednou štafetu převzít.

A jak se projevuje změna lyží, kterou jste avizoval při našem posledním rozhovoru?

Se změnou týmu jsme zároveň přešli na jednotnou značku lyží, které mají kromě Katky Smutné a Ilji Poroshkina všichni naši závodníci. To má své porodní bolesti, lyže máme nové a v extrémních podmínkách nevyzkoušené, ale špičkový materiál nenajdete ze dne na den. Navíc nezměnil značku pouze jeden závodník, ale rovnou šest, a to znamená neskutečné množství práce a nějakou dobu to trvá. Celou změnu ale vidím pozitivně a její efekt by se měl promítnout právě během následujících dvou let. Je třeba si zvyknout, že eD system Bauer Team je nyní na příčkách níže, než jsme jej byli zvyklí vídat. Za tím stojí právě náš dlouhodobý cíl – vychovat si úspěšný tým českých závodníků.

Reprezentanti eD system Bauer Teamu
Kateřina Smutná (CZE)
Anna Sixtová (CZE)
Ilja Poroshkin (RUS)
Jonáš Bešťák (CZE)
Miroslav Rypl (CZE)
Adam Matouš (CZE)
Bob Impola (SWE)
Ådne Gigernes (NOR)