eD webinář: Nová 11. generace procesorů Intel Core pro PC

88

Ve středu 24. března 2021 proběhl první letošní webinář společnosti Intel, kde zástupce značky Jaroslav Petráš představil procesory Intel 11. generace pro stolní počítače a velmi populární mini počítače řady Intel NUC. Účastníci webináře se tak mohli dovědět nejaktuálnější informace o nových procesorech bezprostředně před jejich uvedením na trh. Na dotazy v rámci na chatu odpovídal kolega Jan Biroš.

Jaroslav Petráš úvodem zmínil 3 základní oblasti, ve kterých u procesorů Intel 11. generace došlo k vylepšením. Nová CPU architektura přináší spoustu změn, umožňuje efektivněji provádět výpočty a z jednoho jádra lze při stejné frekvenci získat mnohem vyšší výkon, než tomu bylo v minulosti. Součástí procesoru je i nová vylepšená grafika. Integrované grafické jádro nabízí možnost připojení až třech 4K nebo dvou 5K displejů. Novinkou je také integrovaná AI s podporou umělé inteligence.

V další části prezentace se účastníci webináře mohli detailněji seznámit s jednotlivými novinkami a funkcemi, které nová generace procesorů Intel přináší:

  • rychlejší DDR4 paměti s možností volby XMP profilů
  • integrovaná Wi-Fi6 pro nejrychlejší bezdrátové připojení
  • podpora Thunderbolt™ 4
  • podpora Intel® Optane™ Memory H20
  • vylepšený boxový chladič s měděným jádrem pro lepší chlazení procesoru, s minimální dobou odezvy a bleskovým stahováním

Druhá část webináře byla věnována Intel® NUC Mini PC. Vzhledem k široké nabídce těchto mini počítačů na našem trhu byli posluchači seznámeni se základním dělením mini PC, s využitím a výhodami jednotlivých modelů či možností rozšíření funkcí a využitelnosti pomocí výměny horních krytů nebo přidáním rozšiřujících karet jiných výrobců.

Zvlášť byly představeny počítače pro konzumní použití (např. Intel® NUC 7 Essential, Intel® NUC 10 Performance, Intel® NUC 11 Enthusiast či nejvyšší model Intel® NUC 9 Extreme) a pro profesionální použití Intel® NUC Pro s technologií vPro umožňující vzdálenou hardwarovou správu či nepřetržitý provoz. Z řady profesionálních NUC PC stojí za zmínku Intel® NUC 8 Rugged, který díky uzavřenému šasi a pasivnímu chlazení umožňuje použití v náročných pracovních podmínkách jako je vysoká teplota, prašnost či vibrace. Nosným produktem, který by měl být naskladněn koncem dubna letošního roku, bude mini PC řady Intel® NUC 11 Pro s maximální vybaveností, podporou čtyř 4K monitorů a dramaticky vyšším výkonem.

Program webináře (60 minut):

  • úvodní slovo za eD system
  • prezentace zástupce společnosti Intel
  • otázky a odpovědi