Jan Vančata lídrem pražského obchodu

448

Brno, Pardubice a nyní i Praha. Zkušený lídr Jan Vančata dostal do svých rukou další pobočku. Dosavadní ředitelka Dana Guziurová mu svůj pražský tým předává 1. října.

Po 20 letech v eD a 27 letech v IT se Dana Guziurová rozhodla na nějaký čas pracovně vypnout. „Rozhodnutí odejít nebylo lehké. Za ta léta se eD stalo mou druhou rodinou. Takovou, kterou jsem často upřednostňovala,“ vysvětlila, proč se chce nyní věnovat právě své rodině a zájmům, odpočívat a proč po pracovní stránce v blízké době nic neplánuje.

Daninu agendu i šestičlenný pražský tým tak od srpna začal přebírat její dlouholetý kolega i kamarád. „Proč Honza Vančata? Nabízelo se to. Z Pardubic to má do Prahy hodinu cesty. Po téměř dvaceti letech v eD zná velmi dobře naše pražské obchodníky i zákazníky. Vím, jak pracuje a jak dobře fungují jeho pobočky. A nemusíme ho zaučovat, je to hotový ředitel,“ přiblížil rozhodnutí obchodní ředitel eD a Janův nadřízený Tomáš Jungmann.

„Přebírá hotový a dlouhodobě dobře fungující tým.“

Jediná spojka pro channel zákazníky

Jan Vančata je na poli IT distribuce známým jménem. Na pozici ředitele pobočky pracuje již jedenáct let. „Nabídku jsem přijal jako možnost starat se o další díl channel trhu. Tým, který přebírám, pracuje s velmi obdobnou skupinou zákazníků jako brněnská a pardubická pobočka – s kamennými prodejnami a integrátory,“ uvedl Jan Vančata.

Zároveň věří, že péči o další pobočku zvládne bez obtíží. Podle jeho názoru sjednocení řízení těchto tří poboček dokonce pomůže. To si ověřil již v minulosti, když doplňoval svůj pardubický tým o ten brněnský. Díky připojení i Prahy budou mít channel zákazníci Jana Vančatu jakožto jedinou spojku při řešení různých problémů, což pomůže oběma stranám.

Čas pro nové povinnosti i kolegy zkušený manažer ušetří například úpravou schůzek. Porady totiž přesune více do online podoby. „To je jedna z věcí, kterou nás naučilo koronavirové jaro. Nebýt korony, čekalo by mě více cestování. Všechno zlé je k něčemu dobré. Díky tomu jsme se naučili více fungovat online a všechno si technicky nastavili, tak to nyní bude jednodušší,“ dodal Jan Vančata.

„Co funguje lidsky, vyplácí se i v obchodě.“

Dobře fungující tým není třeba měnit

Co dál do Prahy prvním říjnem přinese? Podle jeho názoru má každý lídr osobitý styl vedení, myšlení a strategií. Po Daně Guziurové však přebírá hotový a dlouhodobě dobře fungující tým, a proto není třeba dělat zásadní změny. „Budu pokračovat v tom, co mi funguje v Brně a Pardubicích. Stavím na dobré komunikaci, důvěře a zodpovědnosti. Co mi zkrátka funguje lidsky, vyplácí se i v obchodě,“ vzkázal Jan Vančata obchodníkům i zákazníkům.

Se svým rozloučením se k němu připojila i Dana Guziurová. „Chci moc poděkovat svému týmu. Za jejich práci, podporu, loajalitu a za to, jací jsou. Klientům děkuji za dlouhodobou podporu a spolupráci. S některými spolupracuji i přes dvacet let, a toho si nesmírně vážím. Všem přeji, aby se jim i nadále skvěle dařilo. Za dobu mého působení v IT se mnoho klientů stalo mými přáteli a věřím, že i po mém odchodu to tak zůstane,“ poděkovala zkušená manažerka.

Právě pod pobočku, kterou ještě v první polovině roku 2020 vedla, spadá mnoho věrných zákazníků, kteří eD podrželi i v nelehkých chvílích. Těmi byly například jarní „koronavirové“ měsíce i následné dny, kdy se eD potýkalo s kyberútokem. Všichni tři, Dana Guziurová, Jan Vančata i Tomáš Jungmann, se shodují, že napříč pobočkami se setkali s trpělivostí mnoha klientů. Ti čekali s objednávkami, dávali eD čas a následně jej i podpořili, za což jim patří obrovské poděkování.


Dana Guziurová

ředitelka pražské pobočky eD do 30. září 2020

Její jméno je v IT vodách dobře známé. V oboru se začala pohybovat již v roce 1993, tehdy jako asistentka v marketingovém oddělení v CHS Czechia.

Když se na konci 90. let rozhodla přestěhovat do Prahy, zvolila v té době již zkušená obchodní manažerka s klientelou právě eD. Po pěti letech na obchodní pozici jí přibyla funkce zástupkyně ředitele pobočky a po dalších pěti letech dostala nabídku vést pražskou pobočku, kterou úspěšně řídila až doposud.


Jan Vančata

ředitel brněnské, pardubické a od 1. října i pražské pobočky eD

Příští rok to bude 20 let, co jej životní cesta přivedla do eD. Tehdy nastoupil jako specialista na mobilní komunikace, po dvou letech byl převelen na obchodníka pro celý IT obchod.

V roce 2008 si sice dal od IT na rok pauzu a přešel do distribuce s hutním materiálem, když mu však přišla nabídka vrátit se do eD a zastávat post ředitele pobočky, neváhal. A po jedenácti letech úspěšného vedení brněnské a pardubické pobočky, tak od října 2020 dostal na starost i tu pražskou.