10 tipů, jak se připravit na videokonfereci nebo webinář

407
10 tipů, jak na webináře

Videokonference a webináře sice nenahradí osobní setkání, ale na druhou stranu šetří spoustu času a nákladů na cestování. I proto máme za to, že se do budoucna přes video uvidíme více než kdy dříve. Připravili jsme pro vás několik tipů a triků, které pomohou vylepšit zážitek z komunikace skrze obrazovky.

1. Hlavně se nevybít.

Nezapomeňte na napájení, pokud se vám v polovině meetingu vybije baterka, skončíte dříve, než jste začali.

2. Preferujte pevné připojení k internetu v případě důležitých hovorů nebo webinářů.

Vypněte všechny procesy na pozadí, které by mohly vytěžovat vaši linku. Zapomeňte na stahování, streaming hudby nebo zálohování do cloudu v průběhu schůzky.

3. Sluchátka s mikrofonem nebo headset jsou základ.

Pokud vás druhá strana špatně uslyší, budete mít problém. Preferujte drátová sluchátka, která se v průběhu hovoru nevybijí ani neodpojí. Zároveň dobře eliminují ruchy z okolí a případnou ozvěnu z reproduktorů.

4. Druhá strana vás musí vidět.

S videem si lépe udržíte pozornost vašich diváků. Postačí vám kamera v notebooku, výhodou však bude lepší externí kamerka. Nastavte ji nejlépe do úrovně očí (notebook stačí podložit knihami).

5. Zamyslete se nad pozadím, které ostatní uvidí ve vašem záběru.

Nedoporučujeme sedět před oknem – budete mít tmavý obličej a přepálené pozadí. Světlo by na vás mělo dopadat ideálně z boku. Pokud vysíláte z tmavší místnosti, můžete k nasvícení sama sebe použít lampičku. Na pozadí by neměly být žádné rušivé prvky.

6. Dívejte se do kamery.

Udržujete tak kontakt s druhou stranou. V záběru kamery byste měli být od pasu nahoru tak, aby byly vidět i vaše ruce při gestikulaci.

7. Pokud je to možné, nenechte se vyrušovat.

Zajistěte, aby vás v kanceláři nebo doma nikdo nerušil. Vypněte si zvonění na svém mobilním telefonu a dalších zařízeních, která by vás mohla během prezentace rušit. Na vašem PC si zapněte režim „do not disturb“, aby vám při sdílení obrazovky nevyskakovaly notifikace.

8. Mluvte pomaleji než běžně a srozumitelně.

V mluveném slovu doporučujeme dělat pauzy, aby ostatní mohli vstřebat informaci a zamyslet se nad tím, co říkáte. Před schůzkou nebo webinářem se rozmluvte, prodýchejte se do břicha a uvolněte možný stres.

9. Artikulujte, přehánějte.

Druhá strana vás většinu času uvidí v menším okénku nad prezentací. Musíte být výraznější než při klasické prezentaci naživo. Mluvte dynamicky a hrajte si s důrazem ve větách.

10. Připojte se včas!

Výmluvy na dopravní zácpu v případě videohovoru nepomohou.


Záznamy všech eD Webinářů najdete na edecko.com/webinare