Lukáš Bauer: I přes smolné okamžiky, všichni táhli za jeden provaz

445

Dění kolem nemoci covid-19 paralyzovalo před několika týdny i sportovní svět. Rušení akcí po celém světě se dotklo také série Visma Ski Classics. Sezona 2019/2020 pro elitní dálkové běžce z ničeho nic skončila. Poslední tři závody se zrušily. Dosavadní body určily konečné umístění běžců i týmů. Co situace znamenala pro eD system Bauer Team jsme probrali s jeho šéfem Lukášem Bauerem.

Na začátku sezóny jste si přál skončit v celkovém hodnocení týmů v top 5. To se nakonec nepovedlo a umístili jste na šestém místě. Jak to hodnotíte? Jste zklamaný?  

Je pravda, že můj dlouholetý osobní cíl je top 5 v konečném hodnocení týmů. Letos jsme skončili šestí, ale musím uznat, že se extrémně dařilo dvěma týmům, které jsme o kousek předčili v předchozích letech. Ty nám to v této sezóně vrátily. Byli jsme po dvou velmi dobrých sezonách, ve kterých jsme se potýkali převážně s menšími zádrhely. V tomto ročníku jsme ale čelili situaci, kdy se Ilya Chernousov velmi těžce vracel do formy, respektive k výsledkům, které by takto zkušenému borci odpovídaly.

„Předčasné ukončení sezony z důvodu koronaviru nás připravilo o poslední šance se do top 5 probojovat.“

Tyto potíže začaly již v loňské sezoně, kdy Ilyu zaskočil, skoro až nečekaně dobře, Alexis Jeannerod. A i ten si letos vybral kopec smůly. Aby toho nebylo málo, v části sezony bojoval s přetížením také Honza Šrail. Byť jsme na situaci reagovali posílením týmu třeba o Annu Sixtovou nebo Ilii Poroshkina, kteří si vedli dobře, na vymazání ztráty na čtvrtý a pátý tým to nestačilo. Předčasné ukončení sezony z důvodu koronaviru nás připravilo o poslední šance se do top 5 probojovat. Holt týmy před námi byly lepší, gratulujeme jim. O to se pokusíme být silnější do další sezony.

Jak zamíchal s celkovým pořadím série neočekávaný předčasný konec sezony?

Nemyslím si, že nějak výrazně. Samozřejmě tři starty navíc by byly znát na bodových ziscích, možná by se nám s vypětím sil třeba i podařilo prokousat se do té vytoužené top 5, ale většinu sezony jsme prostě byli na šestém místě, a tak to asi mělo být. Určitě se nejedná o špatný výsledek, za nás mluví i individuální výsledky. Měli jsme několik výborných úspěchů, a tak to beru jako signál, abychom neusnuli na vavřínech.

Tým Lukáše Bauera se ve finálním zhodnocení umístil na šesté příčce. Na vysněnou top 5 jim chyběla jedna příčka.

Co říkáte na konečné umístění jednotlivců? Považujete za úspěch třetí místo Kateřiny Smutné?

Určitě. Jedná se o skvělý výsledek, který vzešel z průběhu celé sezony. Nebavíme se tedy o jednorázovém výsledku, ale zhodnocení celé sezony. Je to jen potvrzením toho, že Katka je extratřídou ve světové konkurenci.

Jak hodnotíte účast nováčka Anny Sixtové v sérii Visma Ski Classics?

Jak jsem zmínil již dříve, Anna posílila naše řady až v průběhu sezony. Reagoval jsem na absenci Terezy Tvarůžkové ze zdravotních důvodů a souběžně na fakt, že si bodově tým nevede tak dobře, jak jsme si přáli. Anna od druhého startu absolvovala závody soupažem, což není úplně obvyklé. Zejména děvčata se k tomuto propracovávají delší dobu. S ohledem na fakt, že neměla nijak valné zkušenosti s maratony, vedla si na nováčka výborně. Určitě týmu velmi pomohla a jsem rád, že nás zrovna Anička posílila.

Co se podle vás v sezoně obecně povedlo?

Již několik let si pochvaluji skvělou atmosféru v týmu. Je to pro mě jedna z nejdůležitějších věcí, protože pokud tým bude po lidské stránce šlapat, pak výborné výsledky přijdou. I v letošní sezoně, kdy jsme v porovnání s předchozími lety víc bojovali se smolnými okamžiky, se atmosféra v týmu nezkazila a všichni táhli za jeden provaz. To je hlavní. Jinak výsledkově opět byla vidět ve výborném světle Katka Smutná, celotýmově mezi vydařenější závody řadím Toblach-Cortina a Jizerskou 50 a povedla se také mediální viditelnost týmu, která je nezbytná pro sponzorské „přežití“.

Ani smolné okamžiky nepokazily atmosféru v týmu. Všichní táhli za jeden provaz.

Co se naopak nepovedlo?

Samozřejmě, že se i něco nepovedlo, ale nejde o zásadní věci. Myslím si, že rozdíl oproti předchozím sezonám, které jsme vychvalovali, byl pouze v jednom. Nyní se o trochu víc dařilo týmům, se kterými jsme vždy vcelku soupeřili, ale my nakonec byli ti šťastnější. Letos jsme holt oproti nim tahali za ten kratší konec my. Ke sportu toto soupeření patří. Top 5 nám utekla jen o kousek a věřím, že pokud se nám i partnerům podaří dobře zvládnout současný problém s koronavirem, což beru nyní jako to nejdůležitější, pak můžeme zase v top 5 být.

Co pro vás jako tým znamená předčasné ukončení sezóny? Co teď děláte vy i jednotliví členové? Změnili jste způsob trénování a přípravy na další sezónu?

Předčasné ukončení jsme nečekali, takže chvilku trvalo, než jsme se s touto situací sžili. Samozřejmě vlivem různých omezení jsou naše možnosti nyní limitovány, ale pro nás jako zimní sportovce to nakonec ještě dopadlo dobře. Sice jsme přišli o poslední tři závody, ale vlastně tím jen dříve přišel konec sezony.

„Samozřejmě vyhodnocujeme sezonu a vymýšlíme, co pojmout jinak.“

Touto dobou jsme vždy spíše doháněli normální resty doma a po sportovní stránce odpočívali. To je naprostý opak oproti letním sportům, které navíc měly před Olympiádou. Ty situace doslova zmrazila. Jinak samozřejmě vyhodnocujeme sezonu a vymýšlíme, co pojmout jinak. Určitě dojde k nějakým změnám, ať přímo v týmu, s ohledem na vyhodnocení poslední sezony, tak i s ohledem na sponzory. Aktuální situace je náročná pro každého, tudíž musíme očekávat, že se něco může změnit i na sponzorském poli. V tuto chvíli sice probíhají určité hovory, ale i my chápeme, že nyní by měl jít sport stranou a každý by měl v rámci možností co nejvíce pomoci, ať se život vrátí co nejdříve do normálních kolejí. Až poté můžeme konkrétně počítat ztráty a nacházet různá řešení…