Změna standardu vysílání z DVB-T na DVB-T2

846

Celé Česko řeší změnu standardu digitálního pozemního televizního vysílání v souvislosti s přechodem na DVB-T2. Proces vypínání vysílání v původním standardu, který byl zaveden od roku 2008, začal již na konci listopadu 2019 v Praze a Středočeském kraji. Další kraje budou následovat.

Přechod na DVB-T2 se týká početné skupiny diváků, kteří TV  sledují skrze pozemní vysílání. Diváci, kteří pro sledování televize využívají kabelovou televizi, satelit nebo třeba IPTV, nemusí v souvislosti se změnou DVB-T2 provádět žádné kroky.


Kdy dojde k odpojení DVB-T ve vašem kraji?

  1. Hlavní město Praha a Středočeský kraj (28. listopadu 2019)
  2. Královehradecký kraj (od 7. ledna 2020)
  3. Ústecký kraj (od 30. ledna 2020)
  4. Plzeňský kraj (od 4. února 2020)
  5. Karlovarský kraj (od 12. února 2020)
  6. Liberecký kraj (od 26. února 2020)
  7. Jihočeský kraj (od 19. března 2020)
  8. Jihomoravský kraj (31. března 2020)
  9. Moravskoslezský kraj, Pardubický kraj, Olomoucký kraj, Kraj Vysočina (od 30. dubna 2020)
  10. Zlínský kraj (od 31. května 2020)

Co je DVB-T2 a proč na něj přecházíme?

DVB-T2 (Digital video Broadcasting – Terresial) znamená nový standard televizního vysílání. Jedná se o pozemní (anténové) vysílání. Oproti původnímu DVB-T vysílání, se liší svými algoritmy, které snižují potřebný datový tok pro přenos obrazu a zvuku. Jednoduše řečeno, jedná se o modernější způsob vysílání.

Jednou z hlavních předností DVB-T2 je větší množství kanálů a kvalitnější obraz, což je dáno vyšší přenosovou kapacitou. Díky DVB-T2 budeme moci v budoucnosti sledovat více programů v HD a případně i UHD kvalitě.


Víte jak své zákazníky na DVB-T2 připravit?

Divák, který chce i po přechodu na DVB-T2 nadále sledovat televizi „přes anténu“ (pozemní vysílání), musí zajistit dvě věci:

  1. Set-top box nebo televizi s podporou vysílání v DVB-T2 (HEVC / H.265)
  2. Revizi antény/zesilovače pro příjem DVB-T2 (týká se zejména společných televizních antén v domech)

Nová televize nebo set-top box?

1. Pořízení nové televize s podporou DVB-T2

Novější televize s DVB-T2 tunerem a podporou HEVC / H.265 zajistí pohodlné sledování „nového“ vysílání bez nutnosti připojovat další krabičku v podobě set-top boxu.

Eliminace separátního set-top boxu také znamená, že celou televizi budete moci ovládat skrze jeden jediný ovladač. Koupi nové televize s DVB-T2 tunerem doporučujeme zejména zákazníkům, kteří doma mají starší televizor a zakoupením nového modelu vyřeší nejen DVB-T2, ale i upgrade velikosti obrazovky a schopností samotné televize (např. chytré funkce, připojení k internetu apod.)

+ snadné ovládání TV, jednoduchá instalace, více funkcí v nové TV

– vyšší cena

Z televizí doporučujeme například:

Samsung 55″ Ultra HD Smart TV UE55RU7402 Série 7

Smart TV se 4K UHD rozlišením a technologií Dynamic Crystal Color pro realistický obraz v každém detailu najdete na našem eD SHOPU.


2. Pořízení nového set-top boxu pro starší televizi bez podpory DVB-T2

Set-top box ocení majitelé televizorů, které aktuálně plní všechny jejich nároky na sledování televize a pouze „neumí DVB-T2“. Typicky může jít o pár let starý televizor se stále špičkovými parametry nebo o malou televizi v kuchyni, která stále „hezky hraje“.

Zařízení se dá pořídit už za několik stokorun a s televizí se dá propojit skrze HDMI kabel nebo případně i skrze starší SCART. Nevýhodou může být méně pohodlné ovládání televize (více ovladačů, nutnost nastavení na více zařízeních).

Pozor! Pro příjem nového vysílání nelze využít starší typ set-top boxu, který byl určen pouze pro vysílání ve standardu DVB-T (od roku 2008).

+ nízká cena

– složitější ovládání, nutnost připojit „další krabičku“ k TV

Pořiďte si například eSTAR T2 600 UHD DVB-T/T2

Set-top box v elegantním designu vám umožní sledovat nejnovější programy a filmy, které váš provozovatel vysílání nabízí. Můžete jej také použít jako zábavní centrum.

Najdete na našem eD SHOPU.


Jak probíhá proces přechodu?

Domácnosti v republice měly, nebo v závislosti na kraji stále ještě mají několik měsíců na to, aby se připravily.  Proces přechodu na nový standard DVB-T2 byl zahájen v noci ze středy na čtvrtek 28. listopadu 2019, kdy přišla na řadu první vlna vypnutí vysílačů DVB-T.

V první fázi bude vypnut Multiplex 1. Programy České televize tak nebude možno od chvíle odpojení vysílače v daném kraji naladit. V dalších fázích pak budou vypnuty i Multiplex 2, Multiplex 3 a celoplošný Multiplex 4, pod které spadá zbytek programů. Pokud daná domácnost přijímá signál skrze anténu a nebude mít v tuto dobu televizi s podporou DVB-T2 nebo nový set-top box, nebude již moci na svých zařízení sledovat klasické televizní vysílání.

Z následujícího rozpisu je zřejmé, že 1. června 2020 by měly být odpojeny všechny vysílače, a celý proces přechodu na DVB-T2 by měl být dokončen.