Retro okénko: Ukládání dat v čase. Od HDD k SSD diskům.

1351

305 Ramac, první pevný disk vůbec. Roku 1954 jej představilo IBM. Měl kapacitu 4,4 MB, přenosovou rychlost 9 KB/s a vážil něco málo přes tunu. Využitelný byl pouze u sálových počítačů, stejně jako ostatní zařízení té doby.

Zlom přišel až roku 1980, kdy značka Seagate uvedla na trh model ST-506. První model dostupný pro firemní i domácí počítače měl 5,25″ a kapacitu 5 MB. Časem se přidávali další výrobci, výkonnost rostla a cena i rozměry se zmenšovaly.

Dnes je již standardem 3,5″ zařízení se 7 200 otáčkami za minutu a pamětí i několik TB. Trend se však mění. Otěže technologických leaderů převzaly SSD disky.

Na rozdíl od pevných disků nevyužívají magnetické indukce, ale fungují na principu flash paměti. Jsou tak odolnější vůči poškození a mají nižší poruchovost. Navíc nejsou hlučné, mají nižší spotřebu a co je nejdůležitější, několikanásobně zrychlily dobu čtení i zápisu.

Kingston SSD UV500 například slibuje dramatické zrychlení startu počítače, rychlost přenosu 500 MB/s a navíc kompletní řešení zabezpečení dat. To vše nabízí zařízení o velikosti 2,5″ a váze pouhých 52 gramů.

A jak vypadá porovnání moderního SSD disku značky Kingston s více než 30 let starým HDD diskem Maxtor XT1086?

V průběhu let došlo ke snížení jak rozměrů, tak váhy a naopak k navýšení kapacity nebo rychlost přenosu dat. Především se však změnila jednička na trhu. Technologické otěže převzaly SSD disky.