Představujeme LED osvětlení značky OSRAM

1168
Osram

Značka OSRAM osvětluje životy lidí už více než 100 let a nejspíš se s ní potkal alespoň jednou každý. Má na kontě stovky patentů, desítky osvětlovacích technologií a nepočítaně zkušeností na poli všeobecného i speciálního osvětlování. V aktuálním portfoliu naleznete zdroje, tradiční i LED, svítidla i smart home produkty. 

Pokud byste chtěli zabrousit do detailů značky hlouběji, bude nutno představit společnost LEDVANCE. Ta se totiž v roce 2016 od společnosti OSRAM celosvětově vydělila a zůstala exkluzivním prodejcem a výrobcem produktů OSRAM pro všeobecné osvětlování.

Společnost OSRAM se dál zabývá např. výrobou autožárovek (představení sortimentu autožárovek najdete zde) a profiluje se jako technologická společnost. Je tedy důležité rozlišovat logo OSRAM bez žárovky jako logo společnosti OSRAM a logo OSRAM se žárovkou jako produktové logo pro výrobky všeobecného osvětlování vyráběné společností LEDVANCE. Uffff.

I proto najdete výrobky OSRAM na webu LEDVANCE (což může být bez vysvětlení matoucí). Bystří pozorovatelé si všimnou také drobného písma na krabičkách výrobků, kde je jako výrobce uveden LEDVANCE a také webových stránek www.ledvance.cz uváděných na různých materiálech.

Společnost LEDVANCE je aktivní ve více než 50 zemích a obchodně zastoupená ve více než 140 zemích. Je jedním z předních světových poskytovatelů osvětlení pro profesionální uživatele i maloobchodní zákazníky.

Do portfolia značky OSRAM patří tisíce produktů. Tradičním základem portfolia jsou světelné zdroje. Halogenové zdroje, zářivky a dnes již velmi dostupné LED zdroje. Zatímco na halogenky se pomalu ale jistě uplatňují EU nařízení o energetické neefektivitě, ukončuje se jejich výroba a stahují se tak z trhu, LEDky dosahují svého pomyslného vrcholu. Ten spočívá v tom, že jsou již dokonalou náhradou klasických žhavených žárovek. Tedy kruh se zpátky uzavírá. LED náhrady jsou ve skleněném provedení, světelné vyzařovací vlastnosti už mají téměř jako žhavená vlákna a dokonce už se simuluje i to vlákno – tenkým páskem z LED čipů (tzv. filamentové provedení).

Dalším nosným portfoliem jsou svítidla, dnes už výhradně LED. Svítidla pro venkovní použití na fasády a do zahrad, svítidla interiérová, stolní lampičky, svítidla se speciálními vlastnostmi jako například do vlhkého prostředí sklepa. Pracovní svítidla do dílny i na stavbu, mobilní svítidla, která perfektně slouží jako doplňky k hlavnímu osvětlení a ačkoli nejmenší v portfoliu, nabízí velký komfort při používání.

Speciální kategorií jsou svítidla a zdroje v edici Vintage 1906. Tato řada byla navržena jako hold Thomasovi Alvu Edisonovi a jeho vynálezu žárovky – žhaveného zdroje. Edice začla původním tvarem žárovky (říkáme mu Edison a je to taková protažená klasická baňka) ve filamentovém provedení s jantarovou barvou skla. Dnes už je ale v nabídce spousta různých tvarů od diamantu přes srdíčka až po ananas.

Poslední a tou nejzajímavější skupinou jsou svítidla, zdroje a třeba i chytré zásuvky v řadě Smart+. Jednoduše ovladatelné skrz Apple HomeKit včetně hlasové asistentky Siri. Druhá část portfolia používá ZigBee a je snadno implementovatelná do dalších chytrých systémů, včetně Amazonu Echo.

Všechny LED světelné zdroje a svítidla značky OSRAM najdete zde.