Golfový speciál: Z akademiků golfisty. Devítiletá cesta s bagem po greenu.

1494

Na počátku byla poptávka zákazníků. Ne po produktech, po turnaji. Slovo golf zaznělo téměř na každé schůzce. Od dob, kdy se tento nápad proměnil v organizaci prvního setkání, uběhla řada let. eD Golf Cup se za tu dobu stal tradiční akcí desítek hráčů profesně spojených s eD, kteří se na hřišti ve Svobodných Hamrech letos utkají již podeváté.

Rozhodnutí padlo v lednu 2011. „Tehdy jsme si s mým tehdejším kolegou Martinem řekli, že uspořádáme golfový turnaj. Drobným nedostatkem bylo, že ani jeden z nás tento sport nehrál. A nehrál jej tehdy v podstatě ani nikdo v eD,“ vzpomíná na vznik turnaje eD‘ system Pardubice Golf Cup jeden z jeho zakladatelů Jan Vančata, ředitel pardubické pobočky.

Jak přiznává, byla to výzva. Rád se ale učí nové věci a zkouší nové sporty, a když k tomu přibyla podpora ze všech stran, šly přípravy na jedničku. „V řadách vendorů bylo tehdy mnoho golfistů, kteří nás podpořili, například Microsoft. Ten je od té doby součástí každého turnaje. Do organizace se s námi navíc ochotně pustili tři naši zákazníci. Zkušení hráči, kteří dobře věděli, co vše je pro uspořádání takové akce potřeba,“ přibližuje.

Organizátoři turnaje, původně jen pro zákazníky pardubické pobočky, stáli ještě před jedním rozhodnutím. Jak jej odlišit od těch konkurenčních? Myšlenka putovního poháru, který vloni padl do rukou již osmému vítězi, byla tímto na světě.

Se zelenou kartou vstříc obchodům

Tehdejší „nepopsanost“ zaměstnanců eD golfem přinesla nápad akademie. „Její účastníci se dozvěděli základní golfové pojmy, se zkušeným trenérem zkoušeli odpaly, patování i krátkou hru a nechyběla ani soutěž o nejšikovnějšího akademika,“ popisuje Martina Brauner, která dnes všechna golfová setkání organizuje. Ona i Jan Vančata v roce 2011 drželi hůl poprvé a doplnili řady dvaceti akademiků. Další dvě desítky zkušených účastníků bojovaly na greenu o trofej.

Ročník za ročníkem akademie řídla. Honza ji díky získání zelené karty opustil rok na to, Martina jej následovala v roce 2013. Téhož roku se turnaj otevřel i zákazníkům ostatních poboček, což přineslo zkrácení názvu na eD Golf Cup.

eD se pomalu učilo hrát golf a v řadách zaměstnanců přibývalo těch, kteří s „holemi a límečkem“ trávili volný čas a postupně snižovali svůj handicap. „Přicházeli jsme na
chuť propojení greenu a byznysu. Společně strávenými hodinami na hřišti jsme nejen dobře utužovali vztahy s partnery, ale i obchodovali,“ přiznává ředitel pardubické pobočky, který dnes 70 až 80 procent času na greenu tráví právě s obchodními partnery.

Po stopách světových hvězd

S přibývajícími turnaji došlo na trofeji místo pro přidávání jmen vítězů a pro šestý ročník bylo potřeba pořídit putovní pohár nový a větší. Sehnat padesátku golfistů pro naplnění turnaje během několika let rovněž nebyl problém a v roce 2017 už akademie ani nebyla potřeba. Naopak se hráči začali dělit na dvě výkonnostní kategorie dle handicapu.

Letité herní i organizační zkušenosti udělaly z eD Golf Cupu akci na špičkové úrovni. „Postupně jsme přidali i vložené soutěže, například o nejdelší a nejpřesnější odpal
a další. Díky tomu dostali šanci odvézt si z turnaje výhru i méně zkušení hráči,“ přibližuje Jan Vančata, který se stejně jako Martina Brauner účastnil všech eD Golf Cupů a oba se také probojovali na stupně vítězů. Honza bral bronz v roce 2016, Martina stříbro v loňském ročníku.

Rok 2018 navíc přinesl ne jedno setkání na greenu, ale rovnou tři. „Společně s naší sesterskou firmou Dileris jsme uspořádali Fun Golf Tour, v rámci které se konaly dva turnaje, jeden na Karlštejně a druhý v Čeladné,“ uvádí Martina Brauner s tím, že eD golf se tímto opět posunul o úroveň výš. Všichni účastníci zažili atmosféru dvou prestižních českých hřišť, na kterých zanechala v minulosti stopy světová jména tohoto sportu.

Letitá jízda tradičního eD Golf Cupu se nezastaví ani letos. Na hřišti ve Svobodných Hamrech se golfoví nadšenci již podeváté střetnou 7. června 2019.

Jaké golfové akce máme již za sebou?