Lukáš Bauer: I když sám nezávodím, nemám čas vychladnout

1309

V listopadu odstartovala nová série závodů v běhu na lyžích VISMA Ski Classics 2018/2019. Z pohledu bývalého českého reprezentanta Lukáše Bauera v sobě nesla spoustu premiér. Nová role manažera, nová spolupráce, nové složení týmu. Se startem lyžařské sezony poprvé vyrazil do boje eD system Bauer Team. A jak se tato série vyvíjela?

Hned v úvodu členové ukázali parádní formu, když společně vybojovali třetí místo během prvního, týmového závodu. I nadále se pravidelně umisťovali na předních příčkách. V individuálním prologu si z mužů nejlépe vedl Alexis Jeannerod na 14. místě, ženy
perfektně zastoupila Kateřina Smutná ze 4. příčky. Další závody se vyvíjely v podobném duchu. Alexis Jeannerod v italské Marcialonze obsadil 7. místo, Roxane Lacroix skončila 12. Velký úspěch slavil tým v La Diagonela, když Ilja Chernousov téměř dosáhl na stupně vítězů a Kateřina Smutná dojela jako první. I přes zdravotní potíže tak úspěšně zopakovala vítězství ze stejného závodu před dvěma lety.

Kateřina Smutná si vedla skvěle ve všech závodech. Pravidelně se umišťovala na TOP příčkách a několikrát se postavila také na stupně vítězů.

„Den před závodem jsem se necítila vůbec dobře. Dokonce jsem zvažovala, že vůbec nenastoupím. Bylo asi -17 °C, takže prvních 15 km jsem jela na špici jen proto, že
mi byla opravdu zima. Postupně jsem zjišťovala, že mám super rychlé lyže a začala věřit, že by to mohlo vyjít. To, že jsem vyhrála, mi došlo zhruba hodinu po dojetí do cíle,“ okomentovala své vítězství Kateřina.

Katka jako stálice týmu pravidelně obsazovala top příčky, a ani na Jizerské 50 nezklamala. Závod dokončila jako druhá a skvěle se dařilo i ostatním členům týmu. Roxane Lacroix vybojovala 9. místo, Alexis Jeannerod uzavřel první desítku.

Lukáš Bauer se letos poprvé nepostavil na start a vše sledoval z pozice manažera. Jak mu role sedí a co říká na výsledky týmu? „S výsledky jsem velmi spokojen. Jsou věci, které mohly vyjít lépe, ale když občas jdete do rizika, může to dopadnout jakkoliv. Role manažera mi sedí. I když sám nezávodím, nemám čas vychladnout. S přípravou lyží začínáme již několik hodin před startem, později vyrážíme na trať občerstvovat závodníky, po dokončení závodu je odvezeme na hotel a potom zase pracujeme na lyžích,“ vyjádřil se v průběhu série držitel tří olympijských medailí.

Jak sám přiznává, nová role ho zaměstnává nejen během sezony, ale i mimo ni. Pravidelné tréninky, které odstartovaly již v polovině května a organizační povinnosti kolem týmu částečně nahradily chvíle, které dříve mohl trávit na lyžích.

„Tréninky jsou důležité, jelikož bez nich budete mít problém trať závodu vůbec ujet, natož se snažit o přední umístění. Naším cílem je vždy bojovat o nejvyšší příčky a tomu odpovídá i tréninkový zápřah. Přes léto je dominantní běh, posilování a jízda na kolečkových lyžích. S příchodem zimy pak čím dál více zařazujeme lyžování. Mimo tréninky a závody mám také dost práce kolem. Poskládat účty, dořešit změny, které se vždy objeví, a hlavně si najít dostatek času i na rodinu. Bohužel mám aktuálně naběháno hodně málo, alespoň v poměru k době, kdy jsem sám závodil. Odhaduji to na 600 km, ale naprostá většina padla při samotných testech před závody,“ přiznává Lukáš.

Přednější je teď pro něj soustředit se na výsledky svého týmu, který se snaží maximálně podporovat. Za celý kolektiv eD jemu i celému eD Bauer teamu přejeme spoustu úspěchů a stále stejně rychlé lyže.