Manažer týmu Eclot: Velký respekt by bez Lynxu nepřišel

1848

Rozhovor je doplněn o otázky a odpovědi, které nebyly zveřejněny v tištěném magazínu eDéčko


Počátkem roku 2018 se český výrobce počítačů Lynx vydal na společnou cestu s e-sportovým herním týmem Eclot. Za dosavadním partnerstvím se ohlédl Martin Novotný, manažer e-sportového týmu.

Martin Novotný, manažer e-sportového týmu Eclot Lynx
Přibližte počátky spolupráce…

Potvrdili jsme si ji na začátku roku 2018. V době, kdy začínala nová sezóna. Začínali jsme s Lynxem od samého začátku a první jednání byla poznávací. Pro obě strany toho bylo dost nového, neobjeveného. Když jsme ale společně pochopili, že máme stejné cíle, tak se forma vzájemné podpory rozběhla do podoby, která je k vidění dnes.

Popište, jak spolupráce vypadá?

Lynx je naším generálním partnerem. V e-sportovém prostředí to znamená maximální podporu hráčů těmi nejmodernějšími technologiemi, kterými Lynx disponuje. Například naši hráči hrají na sestavách od Lynxu. Co se týče pozitiv na druhé straně, Lynx se může pyšnit spoluprací s jedním z nejrespektovanějších týmů u nás a my se pro takto významnou značku snažíme udělat maximum, aby byla vidět.

Můžete okomentovat výsledky dosavadního partnerství?

Myslím si, že jsou pro obě strany doposud vynikající. Lynx byl letos vidět na téměř všech velkých akcích v Česku i na Slovensku, kde jsme vždy patřili k nejpočetnějším výpravám. Bez ohledu na úspěchy musíme zmínit, že jsme získali na sportovním poli velký respekt a ten by bez partnerství s Lynxem určitě nepřišel.

Kde byl tým v poslední době vidět?

Nedávno proběhlo mistrovství České republiky v počítačových hrách, což je pro nás konec sezóny. Ta začne opět v lednu 2019. Do té doby bychom chtěli provést pár změn. Abych se přiznal, výkony na mistrovství České republiky nebyly takové, jaké jsou pod takovým zázemím dosažitelné, a to i s ohledem na vyrovnanou konkurenci. Proto například plánujeme zařadit do našich řad nového sportovního ředitele, který se pokusí v nadcházejících letech smůlu například na MČR přetavit v lepší připravenost.

Představte trošku tým a jeho členy…

Naše organizace čítá na třicet aktivních členů. Jsou to především hráči, kteří tvoří úspěchy. V týmu nesmí chybět manažment, který neustále shání nové prostředky na provoz a snaží se udržovat a zkvalitňovat stávající spolupráci s dosavadními partnery. Nesmím opomenout ani stážisty, kteří se starají například o fotoreporty na akcích, tvorbu promo videí, a třeba trenéry, kteří dohlíží nad sportovním vývojem hráčů u jednotlivých herních titulů.

„Z našich řad se rodí například dobří manažeři.“

Nechci, aby se na esportový tým koukalo jen jako na počítačovou hernu, kde se paří. Právě třeba stážistům při studiu dáváme velkou pracovní zkušenost. Z našich řad se pak rodí například dobří manažeři nebo lidé rozumějící marketingu. Mohou se později snáze profesně realizovat.

Jaké hry tým hraje?

Základním kamenem každého herního týmu je bezesporu už dvě dekády trvající fenomén Counter-Strike. Aktuální díl Global Offensive má masovou podporu a těší se větší oblibě, než tomu bylo u legendární verze 1.6. Druhým pilířem je buď hra Legue of Legends nebo DotA. Na rozdíl od střílečky Counter-Strike jsou tohle strategické hry, které se ale zase těší velké podpoře ze strany vývojářů a mají fanouškovskou základnu tvořenou z desítek milionů lidí po celém světě. Neméně cenným, ale důležitým titulem, je pak FIFA. Fotbal frčí prostě i na počítačích. Pak ale musí organizace umět reagovat na aktuální trendy a novinky jako jsou třeba mladé hry typu PUBG, Virtual GP (simulace reálných závodů), karetní hra HearthStone nebo hodně mladá hra Rainbow Six.

Můžete ve zkratce popsat, jak vypadá den hráče?

Záleží, na jakého se zaměříme. Pokud se podíváme na hráče, který se teprve snaží zprofesionalizovat, tak to bude pravděpodobně student, který denně nahraje pět hodin tréninku v dané hře a bude doufat v dobré výsledky.

„hráči mají nastavený režim.“

Naši hráči, i když jsou studenti, ale mají nastavený režim, kterého by se měli držet. Apelujeme na dobré výsledky ve škole, až poté pro ně v ten den začínají herní povinnosti. Je tu příprava na samotný týmový trénink, kdy hráč trénuje nejprve individuálně. Poté je tu společný trénink, kdy hráči ladí společnou formu a následně rozbor odehraných her nebo turnajů. To znamená analytická část, která obnáší například sledování videí soupeřů, jejich rozbor a vyhodnocování zvolené taktiky. Kromě toho ale hráči chodí do posilovny, sportují nebo se zajímají o novinky, které neustále připravují vývojáři a snaží se jimi znevšednit hry. I tak je ten den ale volnější oproti přísnému režimu na turnajích, kde platí životospráva, večerka a přísný režim společné přípravy.

Lynx Challenger Eclot vznikl ve spolupráci s e-sportovým herním týmem
Lynx Challenger Eclot vznikl ve spolupráci s e-sportovým herním týmem
Čím je pro váš tým nový počítač Lynx Eclot zajímavý?

Není to obyčejná sestava. Je spojená s herním týmem, který náročnost komponent testuje takřka denně. Což je sama o sobě záruka, že ten počítač je prostě dobrý. Mně i hráčům se na sestavách líbí, že jsou určeny nejen pro profíky, ale i pro začínající hráče, kteří se vidí na pódiu. Nemusí experimentovat se sestavováním. Dají si ho pod stůl, zapnou a můžou podávat výkony, jako jejich zkušenější protihráči. Navíc za výrazně zajímavější cenu.

„České výrobky se řadí na trhu k těm nejkvalitnějším.“

K tomu jim pomáhá skvěle nataktovaný procesor, kvalitní grafická karta dopřávající vysoká FPS ve hře, obrovská operační paměť, díky níž si zahrají i ty nejnáročnější hry, a dost místa na discích, které jsou tvořeny z nejmodernějších technologií. Největší odlišnost od konkurence beru místo výroby, které je v České republice. Osobně mi na tomhle dost záleží, protože stále platí, že české výrobky se řadí na trhu k těm nejkvalitnějším. To všechno je za cenu, které mohou jiné firmy jen těžko konkurovat.