Léta dřiny přinášejí ovoce: 10 let největším distributorem HP

1405

Dvacet let v portfoliu eD system, deset let pod křídly Jiřího Tešnara, dva roky pod vedením Tomáše Frimmela. Každý z nich pečuje o jinou část portfolia, oba však se špičkovými výsledky. Partnerství se společností HP Inc. v eD budují již léta. Produkty této značky tvoří nedílnou součást naší nabídky a my se o ně prostě umíme postarat. Významné jubileum to jen dokazuje. V lednu letošního roku jsme již po desáté přebrali z rukou zástupců HP cenu Největší distributor roku.

Přesně 4 153. Tolik HP produktů najdete na našem eD SHOPu. Produkty značky HP si z našeho sortimentu jednoznačně ukrajují největší část. Jak jsme toho docílili a kdo se o tisíce produktů stará?

Tisíce produktů v portfoliu

Aktuálně v eD nabízíme kompletní portfolio zahrnující notebooky, desktopy, all-in-one počítače, periferie, spotřební materiál a také HP carepacky a servisní služby. Jednotlivé části portfolia si mezi sebe rozdělují dva eD HP týmy vedené zkušenými manažery nákupu – Jirkou Tešnarem a Tomášem Frimmelem.

Se svým šestičlenným týmem již léta obhospodařuje kategorii HP Computing Jiří Tešnar.  Notebooky, desktopy, all-in-one nebo monitory. O produkty značky se stará již od roku 2007, z počátku z role produktového manažera, od roku 2010 již z pozice business unit manažera. Pod sebou má tým deseti lidí, z nichž větší polovinu tvoří právě členové HP týmu.

Oblast HP Printing letos již druhým rokem zdárně zajišťuje Tomáš Frimmel. V rámci unity periferií a networkingu vede tým čtyřiadvaceti produktových manažerů z Česka, Slovenska a Polska. Pět z nich pak tvoří součást týmu HP a společně se starají o periferie, tiskárny a spotřební materiál značky. Spolupráci s HP Inc. si Tomáš pochvaluje a považuje ji za ideální spojení silné značky a silného distributora. 

Oba se shodují, že portfolio HP je v eD relativně stabilní. Pravidelně dochází k obměnám produktových řad a přicházejí nové generace produktů. Přestože se však jedná spíše ale o evoluci, než revoluci, značka pravidelně přináší na trh také řadu novinek.

Právě důležitost pravidelných inovací ze strany značek zdůraznil Tomáš Frimmel. „Každá velká značka, kterou HP bezpochyby je, musí jít nad rámec osvědčených produktů a přicházet s inovacemi tak, aby uspokojila zákazníkův apetit. Toho si je HP vědoma a pravidelně tak činí,“ vyzdvihnul pravidelné inovace od HP.

„Pokud bych měl vyzdvihnout nějakou aktuální novinku, na kterou se zákazníci mohou těšit, pak je to notebook s označením HP Elite Dragonfly – pouhé kilo vážící, 13,3palcový manažerský notebook s technologií HP Sureview,“ přiblížil pak aktuální novinky Jirka Tešnar.

Portfolio HP si mezi sebe rozdělují dva zkušení manažeři. O segment HP periferií pečuje Tomáš Frimmel (vlevo) a oblast HP Computing spadá pod Jiřího Tešnara.

Stabilní tým jako základ

Čím to je, že již 10 let přebíráme od HP to nejprestižnější ocenění? Za vše může náš jedenáctitičlenný HP tým. Pod vedením ostřílených manažerů Jirky a Tomáše funguje již léta. Produktoví manažeři, podpora HP marketu i  marketingoví specialisté. Všichni společně tvoří vzájemně se doplňující tým, který funguje jako dobře namazaný stroj.

„Tým je tak dobrý, jak dobří jsou jeho členové.“

 „Tým značky HP bych popsal jako jeden z nejlepších v eD. Na každého člena jsem hrdý a všech si moc vážím. Všichni jsme odpovědní za svou práci a zároveň si uvědomujeme, že jsme částí jednoho velkého týmu. Fungovat jako celek je důležité – tým je totiž jen tak dobrý, jak dobří jsou jeho členové,“ ocenil své lidi Jirka Tešnar, který se se svým týmem stará o velkou část portfolia HP.

Za pravdu mu dává také Tomáš Frimmel. „HP tým je z mého pohledu skupina velmi schopných lidí, kteří rozumí jak značce, tak produktům. Jedná se o stabilní tým, na který se dá 100% spolehnout,“ vyjádřil se zkušený manažer.

Oba týmlídři se shodují na tom, že stabilita týmu je pro distribuční trh základem. Postarat se o portfolio čítající tisíce položek totiž není vůbec jednoduché, a proto se na své týmy musí manažeři spolehnout. „Členové týmu zvládají mnoho funkcí – orientace na trhu, nákup, obchod, zákaznická podpora a spolupráce s dalšími odděleními. Znalost procesů je podmínkou úspěšné spolupráce. IT distribuční trh je navíc velmi vztahově založený a budování vztahů je dlouhodobou záležitostí. Naučit se ovládat všechny tyto činnosti je pro produktové manažery otázka několika let, ne pouhých měsíců. Proto je stabilita tak důležitá,“ zdůraznil důležitost stabilního týmu Jirka, při čemž si s Tomášem vzájemně přitakávají. Jejich lidé prostě zvládají značku v komplexní rovině. Od A do Z, od nákupu po prodej.

Ocenění za dobře odvedenou práci

Pochvala za dobře odvedenou práci nejen potěší, ale také motivuje. Ocenění Největší distributor HP za rok 2019, které jsme měli možnost převzít v lednu letošního roku, tak všechny z týmu HP utvrdilo v tom, že to, co dělají, dělají skvěle. O to víc, když jej přebírají každým rokem již 10 let v řadě. Co na ocenění říkají Jirka s Tomášem?

„Mám z titulu velkou radost, je to ocenění dlouhodobě výborné práce celého HP týmu. Fakt, že se nám jej podařilo získat již po desáté, mě těší ještě více. Obhájit je vždy těžší, než pouze získat. Velký podíl na tom mají i naši zákazníci, bez jejich podpory bychom ocenění nezískali. Děkuji moc za jejich přízeň a podporu,“ neskrýval radost Jirka Tešnar. Pro něj se jedná o zvláště důležité jubileum, jelikož ocenění získáváme již od roku 2010. Tedy od roku, kdy se o HP Jirka začal starat. Jeho každodenní práce tedy nese ovoce pravidelně každým rokem.

Pochvalami nešetří ani Tomáš Frimmel. „Z ocenění mám ohromnou radost, jako i ostatní členové HP týmu. Bez času a energie všech bychom jej jen těžko dosáhli. Osobně obhájení titulu vnímám z několika úhlů. Jednak jako potvrzení fungující plodné spolupráce mezi eD a HP, dvou leaderů na českém trhu. Dále pak jako verifikaci toho, že procesy jsou nastaveny správě. V neposlední řadě pak ocenění potvrzuje to, že je značka v dobrých rukou,“ přiblížil své pocity Tomáš. Ocenění tak vnímá jako potvrzení toho, že on i jeho tým odvádějí kvalitní práci.

Jaký je recept na tento úspěch ani jeden z manažerů prozradit nechtějí. Zákazníkům však slibují, že i v dalších letech udělají vše proto, aby měli stále dostatek zboží za nejlepší ceny, a aby nikdo ze zákazníků neměl důvod přecházet jinam.

Medailonky

Jiří Tešnar

manažer skupiny nákupu pro HP Computing a HPE

V eD pracuje od roku 2000 a značku HP dostal na starosti v roce 2007. Jeho tým tvoří deset členů, z toho se větší polovina stará právě o portfolio HP. Mimo tohoto velikána mají členové na starosti také produkty značky HPE. V roli manažera nákupu působí Jirka od roku 2010, unitu HP computing a HPE tedy vede již 10 let. Když není v práci, rád se oddává aktivnímu odpočinku – v létě na kole, v zimě na běžky. Na procházky s pejskem pak vyráží za každého počasí.


Tomáš Frimmel

manažer skupiny nákupu pro Periferie a Networking

Již sedm let jej můžete potkávat na ostravské pobočce eD system. Na pozici business unite manažera se propracoval roku 2018 a od té doby stojí v čele periferií a networkingu. Pod sebou má tým čtyřiadvaceti lidí, z nichž se o produkty HP stará celkem pět z nich. Mimo HP portfolio pečují také o produkty Samsung, Xerox, OKI, Epson, Canon, Brother a spousty dalších. Rád cestuje, poslouchá hudbu a v eD drží rekord v počtu najetých kilometrů za klienty.