Procesy do kapsy aneb jak šel čas s mikroprocesory

730

Přes 70 let nás dělí od vzniku stroje ENIAC, prvního počítače vůbec. Co uměl? Podmíněné výpočty a integrace. Aby mohl správně fungovat, potřeboval procesor. Tak jako každý počítač.

První procesory čítaly desítky obvodů a velikostí odpovídaly skříni. Změna přišla roku 1970, když F. Fagin sloučil obvody do jednoho integrovaného systému. Stvořil tak první mikroprocesor na světě, Intel 4004.

Původních 2300 tranzistorů i 640B paměť se brzy staly úsměvnou legendou. Počet tranzistorů se každým rokem téměř zdvojnásobil. Přesně tak, jak praví Moorův zákon. Měnilo se také provedení. Model Pentium 4 poprvé podpořil instrukční sadu x86 a nastavil nový směr výroby procesorů tak, jak je známe dnes.

V současnosti mikroprocesory najdeme nejen v počítačích, ale i ve spotřební elektronice nebo automobilech. Jen společnost Intel Corporation jich ročně vyrobí přes 100 milionů. Dnešní procesory již zvládají i ty nejnáročnější úkoly.

Například model Intel Core i9 9900KF si poradí s hraním náročných her i tvorbou grafického obsahu. Navíc je vybaven technologií Turbo Boost 2.0 pro ještě vyšší výkon, Intel Smart Cache technologií nebo odemčeným násobičem.