Očima produkťáka: HP Z2 Mini G4 Performance

1200

HP patří mezi tradiční výrobce notebooků, počítačů a tiskáren. Pravidelně zásobuje svět IT svými inovacemi a novinkami, a my si dnes představíme jednu z nich. Novinka z Palo Alto, přímo ze sídla firmy. Mini počítač Z2 Mini G4 ve verzi Performance, který se chlubí tím, že i ve svém malém balení přináší hromadu výkonu.

První věcí, co po vybalení z krabice zaujme asi každého, stejně tak jako mě, je zkosený kompaktní design samotného počítače. Zpracování zařízení je prvotřídní a důraz na design v tomto případě naštěstí nezastínil praktičnost provedení ani odolnost materiálů. Svým vzhledem tak Z2 obohatí každý monitor, na který jej umístíte. Připevnit ho můžete pomocí standardního VESA uchycení.

„Úspora prostoru je zásadní a bude jedním z hlavních argumentů pro pořízení tohoto počítače.“

Kromě monitoru lze Mini PC samozřejmě umístit i na stůl nebo pod něj. I tak celé zařízení zabere jen minimum místa. Úspora prostoru je zásadní a bude jedním z hlavních argumentů pro pořízení tohoto počítače. V těle o rozměrech 21,6 x 21,6 cm získáte výkon, který obvykle najdete jen u velké pracovní stanice. A tu za monitor rozhodně nepřipevníte.

V malém těle, které bez problému umístíte i za monitor, se skrývá spousta výkonu. Ten oceníte nejen při domácím použití, ale především v kanceláři pro firemní zatížení.

Když už jsme u hardwaru, pojďme se podívat na vnitřnosti zapůjčeného PC. Stroj pohání plnohodnotný 6jádrový procesor i7-8700, Intel Core 8. generace, který je doplněn operační pamětí o velikosti 16 GB a 512GB M.2 SSD diskem. O grafiku se pak postará Quadro P1000 od Nvidia, díky které můžete k PC připojit až 6 monitorů.

Výkonu je tedy více než dost, a i v případě potřeby navýšení lze do budoucna snadno upgradovat disk, paměť a dokonce grafickou kartu. Výměna komponent je snadná a to i díky bočnici, kterou otevřete bez potřeby šroubováku. Hardware doplňuje Pro verze Windows 10 64-bit s podporou šifrování disku skrze Bitlocker. Vše je tedy připraveno pro firemní použití.

Z2 v naší testovací konfiguraci obsahuje řadu konektorů k propojení se sítí (LAN, Wi-Fi) a připojení potřebného příslušenství (4 x USB 3.0, 3 x USB 3.1 Typ USB-C, 3 x DisplayPort). S konektivitou tedy problém rozhodně mít nebudete.

Ve srovnání s konkurenčními přístroji, které jsou často zaměřeny na méně náročné použití v kanceláři nebo třeba na hry, přichází Z2 Mini G4 Performance od HP s výkonem, který nahradí klasickou velkou CAD stanici. Přitom stojí obdobné peníze. Pokud tedy pro sebe nebo pro své zákazníky potřebujete výkonný stroj v malém balení, tento mini PC značky HP by rozhodně neměl chybět ve vašem finálním výběru.

A pro ty, co nepotřebují výkon externí grafiky nabízí HP navíc i verzi Entry, která umí stejný výpočetní výkon, ale spoléhá na integrovanou grafiku procesoru i7.

5 klíčových vlastností podle Luďka Zimmera:

  • Velký výkon v malém provedení
  • Možný provoz 24/7
  • Možnost upgradu (SSD, HDD, RAM, GPU)
  • Uchycení na monitor skrze VESA
  • Zajímavý design