Aleš Petr: Microsoft vyhlíží miliardu počítačů s Windows 10

1472

Když spolu s Paulem Allenem zakládal v roce 1975 Bill Gates společnost Microsoft Corporation, měl sen. Přál si, aby jednou nastala doba, kdy bude počítač stát na každém stole v každém domě.

Jeho „I have a dream” tehdy nerozechvělo společnost jako o dvanáct let dříve v podání Martina Luthera Kinga. I Gates ale dokázal, že není jen troufalý snílek a z firmičky o dvou lidech píšících programy na koleně vytvořil celosvětového giganta, jehož rukopis chybí opravdu jen v málokteré domácnosti. Jen operační systém Windows 10 v současnosti běží v různých podobách na více než 800 milionech zařízení po celém světě.

A firma s loňským ročním obratem 110 miliard dolarů proslulá softwarem Windows a Office to umí počítačů i s hardwarem. Herní konzole Xbox One, rodina Microsoft Surface nebo brýle pro rozšířenou realitu Microsoft HoloLens jsou toho důkazem.

Aleš Petr v Microsoftu začínal před 15 lety jako operátor zákaznického centra. Z pozice se vypracoval až na vedoucího šestičleného týmu a aktuálně šéfuje oddělení pro prodej spotřebního zboží.

Microsoft se řídí heslem: „Naší misí je umožnit každémučlověku a každé organizaci na světě dokázat více“. Své o tom ví Aleš Petr. Ve firmě začínal před patnácti lety coby operátor zákaznického centra a postupně se vypracoval v šéfa šestičlenného týmu zodpovědného za spolupráci s distributory a lokálními i nadnárodními výrobci počítačů v Česku, Slovensku a Maďarsku.

„Jsme součástí regionu střední a východní Evropy. V těchto zemích jsou velice kreativní lidé a celosvětové vedení Microsoftu našemu regionu důvěřuje v pilotování různých projektů. Tento status je velice důležitý a je třeba si ho udržet,“ ví šéf oddělení pro prodej spotřebního zboží Aleš Petr.

Důkazem důvěry centrály právě v region v srdci Evropy je například otevření vývojového centra Microsoft Dynamics v Praze v roce 2016. „Výhodou Prahy není jen její centrální poloha, atraktivita a výborná reputace velkého vývojářského týmu Skype (Microsoft koupil
Skype v roce 2011 – pozn. autora). Je tady navíc velká dostupnost silného technologického talentu, jsou zde špičkové vysoké školy a k tomu nové, moderní pracoviště Microsoftu, včetně filozofie práce odkudkoliv. To jsou jen některé z důvodů, proč jsme se strategicky rozhodli umístit jedno z našich vývojových center Dynamics CRM do České republiky,“ citovaly firemní webové stránky tehdejší generální ředitelku Microsoftu pro Českou republiku a Slovensko, Biljanu Weber.

„Kancelář týmu Aleše Petra je rozlehlá desítky tisíc čtverečních kilometrů…“

Jí zmíněná filozofie práce odkudkoliv je jedním z pilířů společnosti. Kancelář týmu Aleše Petra je rozlehlá desítky tisíc čtverečních kilometrů. Ne, není to překlep. Kolegy má rozesety v několika zemích. A setkává se s nimi, jak asi není v Microsoftu takovým překvapením, za pomoci moderních technologií.

„Jsme v kontaktu pomocí rychlých zpráv (IM), videohovorů a sdílení obrazovky. Pro brainstorming také často využíváme zařízení Surface Hub. V nástroji Microsoft Teams máme založené virtuální týmy a z jednoho místa můžeme snadno přistupovat ke všem důležitým souborům, reportům i poznámkám ze schůzek,“ vysvětluje manažer.

Poplácat kolegy po zádech nebo si s nimi zajít na kávu ale zatím žádná aplikace na dálku zprostředkovat nedokáže. Aleš Petr ví, že i osobní kontakt je důležitý a proto minimálně jednou měsíčně své partnery, zákazníky a spolupracovníky ve svěřených státech navštěvuje.

„Firma také vkládá velké úsilí do své další vlajkové lodi, Office 365…“

Ať už na dálku, nebo osobně, v Microsoftu je pořád co řešit. Aktuálně například jarní aktualizaci Windows 10. „Změna přinese na základě zpětné vazby uživatelů mnoho drobných vylepšení,“ věří šéf oddělení. Firma také vkládá velké úsilí do své další vlajkové lodi, Office 365, a jejího nasměrování k maximální uživatelské spokojenosti. A to napříč všemi platformami – Windows, mac OS, iOS, Android a webového prohlížeče.

Microsoft ví, že jen se spokojenými zákazníky může pokračovat v naplňování smělých cílů. A ty jsou velkolepé. Z celosvětového hlediska je nejbližší metou hranice 1 miliardy počítačů s „desítkovými“ Windowsy. „Tu překročíme v horizontu jednoho až dvou let,” věří Aleš Petr.

Daří se i týmu pro region Česko-Slovensko-Maďarsko. Každoročně udržuje na lokálním trhu dvojciferný meziroční růst a do společné hromádky přihazuje zhruba 1,7 miliony prodaných počítačů ročně. Dvoumilionová hranice není daleko, zvlášť, když se lokální pobočka firmy může spolehnout na své distributory.

„eDéčko má erudovaný tým obchodníků a zkušený tým produktového marketingu. Jako softwarového prodejce nás zajímá hardwarové portfolio našich distributorů. Vždy je totiž našim cílem připojit naše produkty k zařízením co nejdříve v prodejním řetězci,” vysvětluje zkušený teamleader. A v tom nachází Microsoft v eDéčku důležitého partnera.

 

„V Microsoftu ví, jaké to je, když se v jeden spojí dva týmy, které nedělí jazyková bariéra…“

„eD pro nás představuje atraktivní mix kontraktů nadnárodních výrobců, lokální produkce i komponentového portfolia,” pochvaluje si Petr. Jako další z řady vedoucích pracovníků prestižních firem oceňuje Aleš pravidelné akce, které eD organizuje. „A to ať už se jedná o velké akce typu eD Expo, kde můžeme oslovit široké spektrum partnerů, nebo o menší specializované workshopy určené k prohloubení technických a licenčních znalostí,” říká. V Microsoftu ví, jaké to je, když se v jeden spojí dva týmy, které nedělí jazyková bariéra. Spojením české a slovenské pobočky si prošli v roce 2016 a poté s nadšením sledovali stejné směřování eD. „Integrace eD system nám výrazně usnadňuje komunikaci, administrativu a možnosti řízení prodejního kanálu,” pochvaluje si Aleš.

Co se rodinného života týče, je otcem dvou synů. Starší má třináct let, mladší jedenáct. Jsou to aktivní sportovci, kteří tráví víkendy mistráky na fotbalových a hokejových stadionech. A jejich táta na tribuně nechybí. „Je občas těžké správě rozložit čas mezi práci a rodinu, Ale myslím, že se mi to daří,podotýká.

Sport je velikým rodinným koníčkem a dobře se pojí s další vášní – cestováním. „V létě jezdíme s manželkou a syny na kole a v zimě praktikujeme všechny formy lyžování, popisuje muž, který dětství trávil mezi hokejovými mantinely. „Hokej si stále rád zahraju, ale už jen jako hobby hráč, dodává. Před bruslemi aktuálně více upřednostňuje běžeckou obuv, jejíž podrážky dostanou brzy pořádně zabrat. Nadšený běžec je brzy plánuje vystavit trase 42,195 kilometrů, tedy maratonské vzdálenosti.