Inkoustové tiskárny včera a dnes

1732

Inkoustové tiskárny tvoří nepostradatelnou výbavu kanceláří a domácností již desítky let. Použáváme je déle než čtvrt století. Jaké byly základní vlastnosti, které jejich uživatelé dříve při nákupu zvažovali a jak se v průběhu 30 let změnily?

Stylus 800 patřila roku 1993 k milníkovým výrobkům značky Epson. Vážila 4,8 kg, obsahovala 48 trysek a tiskla v rozlišení 360 dpi.

První inkoustové tiskárny začaly vznikat jako náhrada těch jehličkových zhruba v 70. letech. Značka Epson společně s produkty SQ-2000 nebo Stylus 800 patřila mezi jejich první výrobce.

Zpočátku byly tiskárny typické pro malý počet trysek, špatné rozlišení a velký průměr kapky inkoustu. Kvalita tisku nebyla příliš vysoká, často se vyskytovaly problémy se stálostí výtisků, zejména v případě uložení na světle.

Při nákupu hrály klíčovou roli základní vlastnosti tiskárny jako rychlost a kvalita tisku nebo náklady na pořízení.

Tiskárna WorkForce Pro je perfektním zástupcem tiskáren, které byly navrhnuty vyloženě pro práci v kanceláři. Tiskne 34 stran za minutu, v rozlišení 1200×4800 dpi. Má vysokou konektivitu a navíc tiskne nízkonákladově.

Vývoj tiskáren šel ale rychle kupředu a s postupem času se zvyšovala hustota trysek, zmenšoval se průměr kapky a rozlišení výtisků se zlepšovalo.

V dnešní době tak při pořízení zvažujeme nejen kvalitu a rychlost tisku, ale také náklady na tisk jedné stránky, konektivitu, hlasitost nebo pokročilejší funkce jako například tisk fotografií.

Ve firemním tisku je důležité vzít v potaz i to, kolik výtisků můžeme pořídit za určité časové období. Například tiskárna Epson WorkForce Pro zvládne až 45 tisíc výtisků za měsíc, a to nízkonákladově.

O inkoustové osvětě ve světě tisku si můžete přečíst v našem článku z pohledu odborníka na tisk Marcela Divína.

V průběhu 30 let se změnily základní vlastnosti inkoustových tiskáren zásadním způsobem. Tisk je nyní rychlejší, kvalitnější a levnější.